Nieuw rechts kabinet wil mogelijk met FVD en JA21 samenwerken in Eerste Kamer
De nieuwe coalitie bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en zal daarom moeten samenwerken met oppositiepartijen om hun plannen door te voeren. Voor rechtse plannen is de steun van minstens vier kleine partijen nodig, waaronder Forum voor Democratie (FvD), JA21 en de SGP.
Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat de rechtse oppositiepartijen bereid zijn om het aanstaande kabinet-Schoof te steunen, inclusief FvD. Hoewel de partij van Thierry Baudet in de Tweede Kamer vaak bekritiseerd wordt vanwege complottheorieën, hanteren VVD en BBB in de Eerste Kamer een verzoenende toon tegenover de FvD-senaatsfractie. VVD-fractievoorzitter Edith Schippers benadrukt de goede relatie met FvD. "Ik heb een hele prettige samenwerking met ze," aldus Schippers. Ook Ilona Lagas, aanvoerder van BBB, geeft aan dat er onder senatoren wederzijds respect heerst. "Alle senatoren behandelen elkaar met respect," zegt Lagas, wat bijdraagt aan het vergaren van steun van FvD.
Johan Dessing, senaatsfractievoorzitter van FvD, geeft aan constructief naar de nieuwe regering te willen kijken. "Wij zullen constructief naar deze regering kijken," zegt Dessing. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we hier in de Eerste Kamer met elkaar bekijken hoe we dit land beter kunnen maken." Dessing benadrukt ook de noodzaak om de polarisatie in het land te verminderen.
Ondanks de bereidheid om samen te werken, uit Dessing ook zorgen over beoogd premier Dick Schoof. "Hij is degene die de jihadbruiden naar Nederland heeft gehaald in 2016," zegt Dessing, verwijzend naar de terugkeer van Nederlandse vrouwen uit Syrië en Irak tijdens Schoof's periode als hoofd van de NCTV.