Van Meijeren doet boekje open over veroordeling tot opruiing: "Overduidelijk politiek proces"
Gideon van Meijeren, Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FvD), is veroordeeld voor opruiing tegen de overheid. De rechtbank legde hem vorige week een onvoorwaardelijke taakstraf van 200 uur op. Mocht hij deze niet uitvoeren, dan wacht hem een gevangenisstraf van 100 dagen. De rechter oordeelde dat Van Meijeren had opgeroepen tot geweld tijdens de boerenprotesten.
Van Meijeren riep boeren op tot gewelddadige acties, aldus het OM. Volgens de rechtbank heeft hij daarmee de openbare orde in gevaar gebracht. "Met het opruien tot geweld heeft u niet alleen de openbare orde bedreigd, maar ook het gezag van de overheid ondermijnd", aldus de rechter. Van Meijerens positie als Kamerlid maakt de zaak volgens de rechter nog ernstiger.
Van Meijeren noemt de zaak een politieke vervolging. Hij stelt dat politieke doelstellingen en invloeden een rol hebben gespeeld in het proces. "Het is overduidelijk dat hier sprake is van een politiek proces", zegt hij. Hij verwijst naar uitspraken van minister Jess Gus op Twitter, waarin zij druk uitoefende op het Openbaar Ministerie om strafrechtelijke stappen te ondernemen. Van Meijeren beweert dat dit een politieke campagne tegen hem is.
Van Meijeren beklaagt zich over de manier waarop de media zijn zaak hebben behandeld. "Er is nauwelijks aandacht besteed aan mijn kant van het verhaal", zegt hij. Hij stelt dat de mainstream media blindelings de overheid volgen en zijn verdediging niet hebben gepubliceerd. "Mijn pleidooi is nergens naar buiten gebracht," voegt hij toe.
Van Meijeren heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij hoopt op een eerlijker proces. "Ik probeer nog de illusie te koesteren dat een rechter recht zal spreken", zegt hij. Toch heeft hij weinig vertrouwen in de rechtspraak. Hij benadrukt dat het niet alleen om zijn eigen zaak gaat, maar ook om de vrijheid van meningsuiting voor alle Nederlanders.
Van Meijeren roept zijn aanhangers op om vreedzaam en geweldloos te blijven protesteren. "Ik ben altijd duidelijk geweest: vreedzaam en geweldloos verzet", benadrukt hij.