Faber neemt afstand van omvolkingstheorie: 'laf' of diplomatiek?
Beoogd PVV-minister Marjolein Faber nam maandagavond afstand van de veelbesproken omvolkingstheorie. Dit maakt de tongen los in politiek Den Haag, maar wat vindt rechtsdenkend Nederland precies van haar distantiëring? U leest het hier!
Als senator gebruikte Faber de term 'omvolking' meermaals. Volgens haar was het toentertijd geen omstreden term, omdat onder meer de Verenigde Naties ook de term ('replacement migration') hanteerde in een rapport in 2000. Dit leverde Faber in het verleden een felle botsing op met toenmalig premier Mark Rutte in de Eerste Kamer.
Maar nu neemt Faber openlijk afstand van de term. Ze vindt het onjuist dat ze deze term vroeger heeft gebruikt, omdat het volgens haar verkeerde associaties heeft met het nazisme en extreem-rechts. Daarom wil ze het voortaan niet meer gebruiken.
Kandidaat-Minister #Faber spreekt glasheldere woorden. Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieën als omvolking. Ze maakt zich wel terecht zorgen over de demografische ontwikkeling in Nederland!.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) June 24, 2024
Complimenten Marjolein! pic.twitter.com/BtxcF994dJ
"Ik realiseer me dat het gebruik van de term onjuist en ongewenst is, vanwege de verschrikkelijke connotatie met het verleden die het met zich meebrengt", vertelt Faber in de hoorzitting.
Wel maakt Faber zich grote zorgen om de "demografische ontwikkelingen in ons land". Dit ziet ze vooral terug in het onderwijs en op de woningmarkt, zeker in de Randstad. Daarom wil Faber "de strenge minster voor asiel ooit worden in dit land" om de asielinstroom "maximaal in te perken".
'Laf' of diplomatiek?
Bij de Haagse politiek en media klinkt er veelal opluchting dat Faber nu openlijk afstand neemt van de omvolkingstheorie. Maar op de rechterflank zijn er gemengde reacties: zowel steun als kritiek.Volgens de voorstanders toont Faber zich diplomatiek en tactisch. Met deze handreiking kan de PVV'er waarschijnlijk meer draagvlak krijgen bij andere partijen voor een streng asielbeleid, zo denken zij.
Maar critici, onder wie Eva Vlaardingerbroek en Raisa Blommestijn, vinden dat Faber blijk geeft van weinig ruggengraat. Zo schrijft Blommestijn: 'Hiermee gaat deuglinks dus over hún woorden. Bepaalt deuglinks wat een woord betekent. En bepaalt deuglinks wat wel en niet gezegd kan worden. Deuglinks bepaalt hiermee het speelveld en de grenzen daarvan - iets waar we ons juist tegen moeten verzetten.'
Op haar beurt heeft Vlaardingerbroek spijt dat ze ooit op de PVV heeft gestemd. 'Stelletje laffe verraders', schrijft ze op sociale media. 'Ongelooflijk.' Ook afzwaaiend Europarlementariër Rob Roos benadrukt dat de VN de term 'omvolking' heeft gebruikt in een rapport in 2000, wat Faber vroeger ook heeft aangehaald.
Maar opiniemaker Sietske Bergsma kan zich hierin niet vinden. 'Je kan eeuwig klagen over hoe links het politieke speelveld domineert, maar dat is ook vanwege onze verder totaal niet strategische en armoedige "wij worden beknot in wat we mogen" mentaliteit, om dat met het buigen van Faber in feite nog waar te maken ook. Dit gebed zonder einde staat in de weg aan de volwassenwording van rechts Nederland, waarin taboes doorbroken moeten worden, maar dan succesvol.