Provincies willen generaal-pardon voor PAS-melders en interimmers
De provincies Friesland, Flevoland, Utrecht en Zeeland willen een generaal pardon voor de zogeheten PAS-melders. Dit zijn boeren en andere ondernemers die door het huidige stikstofbeleid in problemen zijn geraakt. De vier provincies willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de gedupeerde ondernemers, veelal boeren.
Drie weken eerder nam de Provinciale Staten van Zeeland als eerste een dergelijke motie aan. Het dagelijks bestuur van Zeeland kreeg de opdracht om in Den Haag te pleiten voor een vrijstelling van de vergunningplicht voor PAS-melders.
Deze verantwoordelijkheid is nu ook neergelegd bij het college van Friesland, op initiatief van PVV, CDA, BBB en en onafhankelijk lid. Wel plaatst gedeputeerde Matthijs de Vries de kanttekening dat de provincie gebonden is aan de uitspraak van de Raad van State, meldt ND.
Flevoland heeft eenzelfde stap gezet. 'Het van groot belang is om een oplossing te vinden voor de legalisatie van PAS-melders, zodat deze ondernemers zekerheid krijgen en hun activiteiten legale manier kunnen voortzetten', luidt de motie van FVD, BBB, CDA, SGP, JA21 en een lokale partij, die deze week is aangenomen. De Statenleden willen dat alle mogelijkheden worden benut voor een spoedige oplossing.
Ook de provincie Utrecht komt in actie en gaat PAS-melders voorrang geven in de stikstofbank. Dit bleek woensdag uit een motiestemming. Met deze maatregel hoopt de provincie dat de melders sneller gelegaliseerd kunnen worden. Sinds vorig jaar heeft Utrecht een speciale stisktofdepostiiebank, waarbij vrijgekomen stikstofruimte wordt gereserveerd zodat het op een later moment kan worden uitgegeven.
PAS-melders zijn boeren die aanvankelijk geen vergunning nodig hadden voor de uitstoot van kleine hoeveelheden stikstof. Een eenvoudige melding was voldoende. Dit veranderde echter na een uitspraak van de Raad van State in 2019. Sindsdien zijn deze ondernemers verplicht een vergunning te hebben, die door de stikstofproblematiek echter nauwelijks nog wordt afgegeven. Hierdoor verkeren veel bedrijven in een illegale situatie. Hoewel het de bedoeling is dat alle PAS-melders begin volgend jaar gelegaliseerd zijn, lijkt dit in de praktijk onhaalbaar.