Kritisch Kamerlid geweigerd bij gendercongres: 'Zeer ongepast'
NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger was donderdag niet welkom bij een congres in Amsterdam over genderbehandelingen, laat ze weten. Hertzberger wilde naar eigen zeggen aanwezig zijn om te luisteren en zich te informeren over de actuele stand van zaken rondom transzorg, aldus ANP.
Het congres werd donderdag georganiseerd door het Amsterdams Centrum voor Familierecht, verbonden aan de Vrije Universiteit. De universiteit erkent dat de organisatoren contact hadden met Herzberger, maar het is vooralsnog onduidelijk of ze op de gastenlijst stond.
De reden voor haar uitsluiting is nog niet bekendgemaakt, maar NSC-leider Pieter Omtzigt toont zich verontwaardigd. 'Als Kamerlid moet je kennis kunnen opdoen op congressen en bijeenkomsten. Deze weigering is zeer ongepast', reageert hij op sociale media.
Het congres nodigde critici uit van de huidige transzorg, zoals onderzoek Hilary Cass. Zij leidde een veelbesproken onderzoeksrapport dat in april werd gepubliceerd. In het rapport werd geconcludeerd dat genderbehandelingen werken met weinig kennis van zaken en wetenschappelijke onderbouwing. Zelf is Cass kritisch op het gebruik van puberteitsremmers.
Tot nu toe heeft Hertzberger zich niet expliciet uitgesproken over de transzorg in Nederland. Wel diende ze eerder dit jaar een motie in voor grondig onderzoek naar de wetenschappelijke onderbouwing voor behandelingen met puberteitsremmers. Deze motie, in lijn met het partijprogramma van NSC, werd aangenomen in de Tweede Kamer.
Internationaal vindt er momenteel een kanteling plaats omtrent de genderbehandeling voor kinderen, Dutch Protocol. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Finland doen het in de ban vanwege een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Ook in Nederland lopen er meerdere aangiften tegen de genderkliniek van Amsterdam UMC. Het nieuwe kabinet wil de genderbehandelingen voor kinderen echter niet in de ban doen, zo liet PVV-staatssecretaris Vicky Maeijer deze week weten tijdens haar hoorzitting.
Als Kamerlid moet je kennis kunnen opdoen op congressen en bijeenkomsten.
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) June 27, 2024
Deze weigering is zeer ongepasthttps://t.co/toUOaLYc1q