Groningse Sam (25) heeft spijt van gendertransitie: 'Geen oplossing voor mijn problemen'
Jarenlang geloofde de Groningse Sam (inmiddels 25 jaar) dat een transitie van man naar vrouw hem zou verlossen van zijn depressies. Maar vandaag de dag beschouwt hij deze periode als een dwaalspoor, ingegeven door een overhaaste diagnose van genderdysforie. Daarom klaagt hij Amsterdam UMC aan voor het stellen van een verkeerde diagnose. En hij is zeker niet de enige.
Als tiener verhuisde Sam van Groningen naar Amsterdam. Daar kwam hij terecht bij de genderkliniek van het Amsterdamse VUmc, dat tegenwoordig Amsterdam UMC heet. Hoewel Sam veel andere psychische problematiek had, zoals langdurige depressies, kreeg hij vrijwel direct de diagnose van genderdysforie.
"Eigenlijk vanaf het begin al toen ik bij het VU rondliep, was het van: 'Oh, jij bent transgender, punt'", vertelt Sam bij EenVandaag. "Van meet af aan is het proces in Amsterdam gericht op het voldoen aan de voorwaarden voor transitie."
Sam voelde dat er onvoldoende werd gekeken naar andere oorzaken van zijn ongelukkig zijn. Desondanks ging hij in transitie, vertelt hij bij EenVandaag. Dit resulteerde in een reeks medische behandelingen, waaronder hormoontherapie en verschillende cosmetische ingrepen. Desondanks voelde hij zich hierdoor niet gelukkiger, maar juist ongelukkiger.
Daarom besloot Sam drie jaar geleden te stoppen met vrouwelijke hormonen. Ook zegde hij de geplande geslachtsoperatie af. Achteraf is hij daar heel blij om, vertelt hij bij EenVandaag: "Ik ben echt door het oog van de naald gekropen, heb ik het idee."
Aangiften tegen Amsterdam UMC
Nu klaagt Sam Amsterdam UMC aan voor nalatigheid, samen met een andere lotgenoot. Volgens hem legde de genderkliniek te veel nadruk op genderdysforie, waardoor een adequate diagnose van zijn mentale problemen uitbleef. Ook vindt Sam dat zijn moeder onvoldoende gehoord werd, toen zij haar twijfels uitte over de diagnose.
Amsterdam UMC wijst de aansprakelijkheid af. De genderafdeling stelt bij EenVandaag dat de behandelingen zorgvuldig en conform de medisch professionele standaarden zijn uitgevoerd.
Momenteel lopen er nog vier andere aangiften tegen de Amsterdamse genderafdeling vanwege ernstige complicaties na genderbevestigende operaties. Volgens de aanklagers, vier transgender personen, zijn de operaties onzorgvuldig uitgevoerd en werden ze onjuist geadviseerd door medische experts. Maar ook deze beschuldiging wijst Amsterdam UMC van de hand.
Eerder is al een Nederlandse tiener (18) overleden aan de complicaties van een geslachtsoperatie. Dit bleek uit een medisch artikel uit 2016, geschreven door Nederlandse onderzoekers van het toenmalige Amsterdam VUmc. In totaal staat Sams advocaat momenteel bij in tien gendergerelateerde zaken tegen Amsterdam UMC.