Brabantse boeren delven het onderspit na zeven jaar lange juridische strijd
Na jaren van protesten en politieke strijd moeten veel Brabantse veehouders vanaf maandag 1 juli voldoen aan striktere regels voor stikstofuitstoot. Dit besluit volgt na zeven jaar van discussie en uitstel. De poging om boerenbedrijven meer tijd te geven strandde vrijdag. De coalitiepartijen VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant hielden vast aan het plan.
De striktere regels moeten helpen om de provincie "van het slot" te krijgen. Ze zijn bedoeld om verdere aantasting van de natuur te stoppen en projecten voor wegen en woningbouw weer mogelijk te maken. Gedeputeerde Wilma Dirken (stikstof) benadrukt dat boeren sinds 2017 weten dat de verplichte stalaanpassingen eraan komen. "De tijd van alleen maar stilzitten en niets doen is voorbij. We hebben niet de luxe om met elkaar te zeggen: laten we nog een paar jaar wachten," aldus Dirken tegenover WNL.
De vorig jaar aangetreden coalitie heeft afgesproken dat bedrijven die hun goede wil tonen en tijdig een vergunningaanvraag indienen, na 1 juli geen last krijgen van de provincie. Bedrijven die geen aanvraag indienden, kunnen wel bezoek verwachten. Vooralsnog niet om boetes uit te delen, maar om uit te vinden wat er aan de hand is. De uitstoot van stikstof kan namelijk ook op andere manieren omlaag, bijvoorbeeld door minder dieren te houden.
Zeven jaar geleden besloot de provincie dat veehouders verouderde stallen moeten aanpassen om de uitstoot van stank, stof en ammoniak te verminderen. Brabant is de provincie met de grootste veestapel, die jaarlijks ruim 15 miljard kilo mest produceert. Boeren vrezen de gevolgen van de maatregel, omdat ze grote investeringen moeten doen en met strengere eisen moeten werken dan hun concurrenten in de rest van Nederland.