Rabbijn ziet geen toekomst voor Joden in Frankrijk na linkse overwinning
Vooraanstaande Franse Joden uiten hun bezorgdheid over de verkiezingswinst van het linkse blok. Ze zijn bezorgd om de opvattingen van de winnende partij La France Insoumise, die ze beschouwen als antisemitisch.
Dit weekend behaalde het Nieuwe Populaire Front, waaronder de Socialistische Partij en de extreemlinkse partij La France Insoumise (LFI), de hoogste stemaandelen in de laatste ronde van de parlementsverkiezingen. Volgens een voorlopige telling hebben zij 175 tot 205 zetels gewonnen, gevolgd door de partij Ensemble! van president Emmanuel Macron (150 tot 175 zetels) en vervolgens het rechtse Rassemblement National (115 tot 150 zetels).
Jean-Luc Méléchon, de leider van LFI, noemde in een toespraak in 2017 Franse Joden "een arrogante minderheid die de rest de les leest." Hij staat bekend om een eerdere toespraak waarin hij anti-Israëldemonstranten prees, slechts enkele dagen nadat sommigen van hen een synagoge bestormden.
Daarom zijn er grote zorgen over de overwinning van het linkse blok. Zo vertelt Moshe Sebbag, een rabbijn van de Synagoge de la Victoire, bij The Times of Israel dat "het erop lijkt dat Frankrijk geen toekomst heeft voor Joden." Hij adviseerde jonge Franse Joden om naar Israël te vertrekken. "Maar mensen van mijn leeftijd, die 50, 60 jaar oud zijn, wij hebben hier ons leven opgebouwd en vrezen voor de toekomst van onze kinderen," zegt hij.
"Links is opnieuw gegijzeld door de beruchte Mélénchon. Verdeeldheid zaaiende taal. Haast van de republiek op de lippen. Rondom hem bevinden zich momenteel enkele belichamingen van het nieuwe antisemitisme. Een huiveringwekkend moment. Een smet: blijf vechten tegen deze mensen," schreef de Franse-Joodse filosoof Bernard-Henri Lévy op X.
"Melenchons overwinning is een verschrikkelijk signaal van straffeloosheid naar de anti-Joodse Islamo-Fascisten," schreef de Franse-Joodse journalist Yohann Taieb op X.
Hoewel de verkiezingen niet noodzakelijkerwijs invloed hebben op het presidentschap van Macron, kunnen ze het moeilijker maken om wetgeving en sommige uitvoerende acties goed te keuren.