Massaclaim tegen GGD om coronatesten van tafel geveegd door rechtbank
De GGD’en hoeven geen schadevergoeding te betalen aan alle mensen van wie de gegevens mogelijk door een dataroof op straat zijn beland. Dit oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag. De vrees dat gegevens in verkeerde handen zijn gevallen, is niet voldoende voor een schadevergoeding.
De Stichting ICAM had een massaclaim ingediend waarbij 6,5 miljoen mensen in aanmerking hadden kunnen komen voor een schadevergoeding. Als de claim was toegewezen, zouden zij elk een schadevergoeding van 500 euro kunnen krijgen. Het totale bedrag had kunnen oplopen tot ruim 3 miljard euro.
Begin 2021 bleek dat medewerkers van de GGD privégegevens van mensen die zich op corona hadden laten testen, verhandelden. Deze gegevens werden uit de GGD-systemen gehaald en verkocht op ondergrondse marktplaatsen. Hoofdverdachten in deze zaak werden veroordeeld. Een van hen bood onder andere gegevens van bekende Nederlanders zoals misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel te koop aan. Ook bekeek hij dossiers van onder meer Lil Kleine, Badr Hari en Jesse Klaver.
De Stichting ICAM stelt dat 6,5 miljoen mensen mogelijk de dupe zijn geworden van de gegevensdiefstal. Hoewel het bij de meeste mensen niet duidelijk is of hun gegevens daadwerkelijk zijn gestolen, eiste de stichting 500 euro schadevergoeding per persoon. Voor de 1250 mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn geroofd, eiste de stichting 1500 euro per persoon.
De rechtbank oordeelde echter dat de meeste mensen die daadwerkelijk gedupeerd zijn door het datalek al een vergoeding hebben ontvangen. Daardoor kunnen zij geen nieuwe schadeclaim indienen.