𝕏 vecht 'illegale boycot' van advertentieorganisaties aan
Het sociale mediaplatform 𝕏 (voorheen Twitter) spant een antitrustzaak tegen de Global Alliance for Responsible Media (GARM), vier van haar leden en de World Federation of Advertisers (WFA). Naar eigen zeggen is 𝕏 het slachtoffer van een gecoördineerde boycot, waardoor het bedrijf aanzienlijke schade zou hebben geleden.
Volgens een recent rapport van de Amerikaanse House Judiciary Committee, dat de aanleiding vormde voor de rechtszaak, hebben GARM en haar leden geprobeerd om 𝕏 en andere platforms te demonetiseren door middel van een illegale boycot. “De bewijzen tonen aan dat deze organisaties niet alleen hebben geprobeerd onze inkomstenbronnen te ondermijnen, maar ook het recht van onze gebruikers om vrijuit te spreken,” vertelt de CEO van 𝕏, Linda Yaccarino, in een persverklaring
Yaccarino benadrukt dat deze boycot niet alleen het platform zelf treft, maar ook de gebruikers die dagelijks hun meningen, ideeën en content op 𝕏 delen. “Dit is een aanval op de vrije markt van ideeën,” zegt de CEO. “Niemand zou het recht moeten hebben om te bepalen welke meningen wel of niet worden gefinancierd.”
Het juridische team van 𝕏 heeft aangekondigd dat het zal blijven strijden voor gerechtigheid, niet alleen om de geleden schade te verhalen, maar ook om een einde te maken aan wat het beschouwt als een “ziek systeem” dat dit soort activiteiten mogelijk maakt. De zaak heeft betrekking op miljarden dollars aan verliezen voor het platform.
A Message to X Users pic.twitter.com/6bZOYPhWVa
— Linda Yaccarino (@lindayaX) August 6, 2024
Ondanks de boycot en de tegenslagen blijft 𝕏 groeien, aldus Yaccarino. De gebruikersactiviteit op het platform bereikte recentelijk een recordhoogte, en ook het aantal bekeken video’s nam aanzienlijk toe. “Dit bewijst dat 𝕏 een krachtig en levendig platform blijft, ongeacht de pogingen om ons te ondermijnen,” aldus de CEO.
De uitkomst van deze rechtszaak kan verregaande gevolgen hebben voor de relatie tussen sociale mediaplatforms, adverteerders en de organisaties die hen controleren. “We zullen niet stoppen totdat gerechtigheid is geschied,” concludeert Yaccarino.
Geheime censuurdeal
𝕏 leeft momenteel ook op gespannen voet met de Europese Unie. Volgens 𝕏-baas Elon Musk biedt de Europese Commissie een "geheime deal" aan aan sociale mediaplatforms stilzwijgend bepaalde uitingen te censureren, in ruil voor het vermijden van dagelijkse boetes die tot honderden miljoenen euro's kunnen oplopen. Verschillende sociale mediaplatforms zouden deze deal al hebben geaccepteerd, maar 𝕏 niet. Musk beschuldigt de Europese Commissie ervan te proberen de vrijheid van meningsuiting op zijn platform te beperken.
Mocht de Europese Commissie haar woorden omzetten in daden, kan dit leiden tot aanzienlijke boetes en verplichtingen voor 𝕏. Al in december sleepte de Commissie Musk voor de rechter vanwege het vrije monitorbeleid. Het is afwachten hoe deze juridische strijd zich zal ontwikkelen en wat de impact zal zijn op de vrijheid van meningsuiting op het platform.