Privacy-organisatie roept kabinet op tot strijd tegen corruptie
Het nieuwe kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord aangekondigd zich in te zullen spannen om corruptie te bestrijden. Deze toezegging wordt verwelkomd door Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland. In een interview met De Nieuws BV benadrukt Van der Laan het belang van concrete maatregelen om corruptie in Nederland aan te pakken en doet ze een oproep aan premier Schoof om daadkrachtig op te treden.
Volgens recent onderzoek van Transparency International behaalde Nederland in 2023 de laagste score ooit op de Corruptie Index. Van der Laan wijst op een aantal "blinde vlekken" in de Nederlandse aanpak van corruptie, met name de nauwe verwevenheid tussen politiek en bedrijfsleven. "Bedrijven krijgen vaak dingen voor elkaar die burgers niet kunnen," aldus Van der Laan. Ze noemt voorbeelden zoals de invloed van de NAM in Groningen en de bevoorrechte positie van bedrijven als Tata Steel en Chemours, die volgens haar belangen van omwonenden ondersneeuwen.
Een van de belangrijkste maatregelen die Van der Laan voorstelt, is de invoering van een lobbyregister. Dit register zou inzicht moeten geven in met wie ambtenaren en politici overleg hebben gevoerd tijdens de beleidsvorming. "Neem de aftrek van de dividendbelasting. Dat stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar werd toch doorgevoerd. Met een register zou je kunnen achterhalen welke bedrijven of organisaties hier invloed op hebben gehad," legt Van der Laan uit. Volgens haar zou zo'n register helpen om de transparantie rondom politieke besluitvorming te vergroten.
Naast lobbytransparantie wijst Van der Laan op de gebrekkige bescherming van klokkenluiders in Nederland. Deze moedige individuen spelen een cruciale rol bij het aan het licht brengen van misstanden binnen organisaties, maar lopen vaak grote risico's. "De huidige wetgeving is onduidelijk en biedt onvoldoende bescherming," zegt Van der Laan. Ze roept het kabinet op om deze wetgeving te verbeteren, zodat klokkenluiders effectief beschermd worden en hun cruciale rol in het bestrijden van corruptie kunnen blijven vervullen.
Van der Laan doet een directe oproep aan premier Schoof om de strijd tegen corruptie serieus te nemen en de nodige stappen te zetten. "Als we echt vooruitgang willen boeken, moeten we beginnen met meer transparantie en betere bescherming van degenen die misstanden aan de kaak durven stellen," stelt ze. Ze benadrukt dat Nederland, als een van de welvarendste landen ter wereld, het zichzelf niet kan permitteren om achter te blijven in de strijd tegen corruptie.