Gelekt rapport: sorteert Brussel voor op komst Europees leger?
Een gelekt rapport onthult dat de Europese Unie mogelijk voorsorteert op de oprichting van een Europees leger. Het rapport, opgesteld door EU-prominent Mario Draghi, schetst een gedetailleerd plan om de Europese defensie-industrie ingrijpend te centraliseren, met als kostenplaatje 100 miljard euro.
Het rapport, wordt binnenkort officieel gepresenteerd door de Europese Commissie, maar is nu al uitgelekt aan Politico. In het document wordt de kern van de langetermijnvisie van het Europese defensiebeleid uiteengezet. Het document is bedoeld om de EU minder afhankelijk te maken van Amerikaanse veiligheidsbelangen en om de Europese landen aan te moedigen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun defensie.
Eén van de meest opvallende aanbevelingen in het rapport is de oprichting van een centrale Europese defensie-autoriteit, die namens de lidstaten wapenaanbestedingen zou uitvoeren. Dit zou volgens Draghi niet alleen kostenbesparend werken, maar ook de samenwerking tussen de Europese landen op defensiegebied versterken. Het rapport spreekt nog niet expliciet van een Europees leger, maar de voorstellen kunnen wel degelijk worden gezien als een stap in die richting.
Een gezamenlijke Europese defensie zou volgens het rapport ook moeten bijdragen aan een grotere onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Het rapport benadrukt de noodzaak van een sterkere Europese defensie-industrie, die in staat is om minstens de helft van de wapenaanbestedingen binnen de EU zelf te produceren tegen 2050. Een ander opvallend punt in het rapport is het voorstel om defensie-investeringen onder de noemer van duurzaamheid te plaatsen.
Kritiek en zorgen
Critici vrezen dat de plannen kunnen leiden tot de oprichting van een Europees leger, wat veel landen zien als een bedreiging voor hun nationale soevereiniteit. De Hongaarse premier Viktor Orbán waarschuwt dat Brussel geen controle moet krijgen over nationale defensiemachten, zonder eerst politieke micromanagement op te geven.
Daarnaast is de financiering van de voorgestelde plannen een grote uitdaging. De EU zou een gezamenlijk defensiefonds van 100 miljard euro nodig hebben om de ambities waar te maken, wat waarschijnlijk zou leiden tot nieuwe gezamenlijke leningen. Dit kan voor spanningen zorgen binnen de EU, vooral als niet alle landen gelijk profiteren van de nieuwe defensieprogramma’s.