Temperaturen zeeoppervlakte dalen wereldwijd
De afgelopen twee jaar werd er veel gesproken over stijgende zeewatertemperaturen en de verontrustende gevolgen daarvan. Nu blijkt echter dat deze temperaturen wereldwijd snel aan het dalen zijn. Wetenschappers zijn verbaasd over de snelheid van deze daling en hebben moeite om een duidelijke verklaring hiervoor te vinden.
In de afgelopen jaren werd er veel aandacht besteed aan de stijgende temperaturen van het zeeoppervlak, vooral in de context van de opwarming van de aarde. Deze stijgingen werden vaak gebruikt om de urgentie van klimaatactie te benadrukken. Zo werden stijgende zeetemperaturen aangewezen als oorzaak voor het smeltende ijs, het afsterven van koraalriffen en andere klimaatveranderingen. Maar de recente scherpe daling van deze temperaturen heeft dat narratief plotseling op zijn kop gezet.
In de Atlantische Oceaan is de verandering het meest opvallend. Sinds mei zijn de temperaturen in de centrale equatoriale regio met maar liefst 1°C gedaald, wat ongebruikelijk koud is voor deze tijd van het jaar. De Amerikaanse weerdienst NOAA merkt op op dat de overgang van hoge naar lage temperaturen bijzonder snel en onverwacht is verlopen.
NOAA spreekt op haar website van een 'opmerkelijke' gebeurtenis, waarbij de zeetemperaturen in delen van de Atlantische Oceaan sneller zijn gedaald dan ooit tevoren. 'Nooit eerder is de oostelijke equatoriale Atlantische Oceaan zo snel van de ene naar de andere extreme gebeurtenis overgegaan', aldus NOAA. De verklaring voor deze plotselinge afkoeling is nog onduidelijk, en wetenschappers zijn druk bezig om de exacte oorzaken te achterhalen.
'Upwelling'
Het fenomeen van ‘upwelling’, waarbij seizoensgebonden winden koud water van de diepere lagen naar het oppervlak brengen, zou een rol kunnen spelen. Echter, dit verklaart niet volledig waarom de temperaturen zo snel zijn gedaald, vooral gezien de verzwakking van de passaatwinden, die normaal gesproken tot warmere omstandigheden zouden moeten leiden.
Het is niet alleen de Atlantische Oceaan waar deze veranderingen plaatsvinden. Ook in de Stille Oceaan zijn de oppervlaktetemperaturen gedaald. De eerder krachtige El Niño, die vorig jaar werd geregistreerd, heeft zijn piek voorbijgestreefd, en de temperaturen dalen nu aanzienlijk, zowel aan het oppervlak als in diepere lagen van de oceaan.