Britse zedendelinquenten vervroegd vrij uit gevangenissen
Het nieuwste plan van de Britse premier Keir Starmer om overbevolking in gevangenissen tegen te gaan, zorgt voor grote ophef. Het programma, genaamd “SDS40”, heeft als doel duizenden gevangenen vervroegd vrij te laten, waaronder ook zedendelinquenten.
Met een recordaantal van 88.350 gevangenen zitten de Britse gevangenissen op het breekpunt. De druk op het systeem is ontstaan door een toename van misdaad en de strengere aanpak van rechte demonstranten na recente anti-immigratieprotesten. Het kabinet van Starmer ziet zich nu genoodzaakt in te grijpen door gevangen te zetten patriotten die betrokken waren bij deze rellen, wat extra capaciteit vereist.
Hoewel het ministerie van Justitie verzekert dat ernstige misdadigers niet onder het SDS40-programma zullen vallen, brengt een onderzoek van Channel 4 aan het licht dat sommige zedendelinquenten wel degelijk in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating. Zo zou een veroordeelde wegens seksueel misbruik al vier maanden eerder vrij kunnen komen dan gepland. Dit leidt tot bezorgdheid onder slachtoffers en critici, die vrezen voor de veiligheid van het publiek.
Het ministerie van Justitie verdedigt het SDS40-programma als noodzakelijk om de druk op het gevangenissysteem te verlichten. Een woordvoerder benadrukte dat het plan zorgvuldig is ontworpen met het oog op publieke veiligheid en dat er extra personeel wordt aangetrokken om de vrijgelaten gevangenen te begeleiden. Toch blijft de vrees bestaan dat het programma kwetsbare groepen, zoals slachtoffers van zedendelicten, onvoldoende beschermt.
De komende weken zal het programma officieel van kracht worden, en dan zal blijken hoe effectief deze omstreden maatregel daadwerkelijk is in het ontlasten van het Britse gevangenissysteem zonder de veiligheid in het geding te brengen.