Zorgen om religieuze dierenoffers door migranten in New Yorkse stadsparken
In het New Yorkse stadsdeel Queens worden steeds vaker dieren geofferd in religieuze rituelen, meldt New York Post. In de afgelopen maand zijn minstens negen mishandelde of dode dieren ontdekt in twee publieke natuurparken. De offers worden gedaan door aanhangers van het hindoeïsme, Santería en voodoo.
De vondsten zijn gedaan in het Spring Creek Park en het Jamaica Bay Wildlife Refuge, allebei beheerd door de landelijke overheid. Onder de gevonden dieren bevonden zich vijf varkens met deels afgesneden oren, evenals kippen en een dode hond met een gebroken nek.
Dierenverzorger Sloane Quealy maakt zich ernstige zorgen over de toename van deze praktijken. “Het wordt steeds erger. De offers vinden vaker plaats, meerdere keren per week,” vertelt ze bij New York Post. Een van de varkens werd in juli zwaar ondervoed aangetroffen in een met eten gevulde krat, met diepe sneeën in zijn kop en een lichaam bedekt met oliën en specerijen. De vijf geredde varkens worden nu verzorgd door Kristen Latuga op haar dierenopvang Brucie’s Angels op Long Island.
Hindoeïsme, Santería en voodoo
Volgens sommige hulpverleners en een lokale religieuze leider zou de mishandeling verband kunnen houden met een sekte van hindoe-aanhangers die de godin Kali vereren. Acharya Arun Gossai, leider van de Bhuvaneshwar Mandir-tempel in Ozone Park, legt uit dat deze offers een verkeerde interpretatie zijn van de geschriften. “Ze hebben het verdraaid en offeren echte dieren in plaats van de dierlijke eigenschappen van de mens te overwinnen,” zegt hij bij New York Post.
Jamaica Bay is al lange tijd een religieus verzamelpunt voor hindoes uit de Indo-Caribische diaspora. Langs de waterkant worden regelmatig bloemen en fruit geofferd en beelden van godheden achtergelaten, zoals dit ook gebeurt met de Ganges-rivier in India.
Naast hindoeïstische rituelen gebruiken aanhangers van andere religies, zoals Santería en voodoo, ook de stranden en parken rondom Jamaica Bay voor bloedige rituelen waarbij dieren geofferd worden. Aminta Kilawan-Narine, medeoprichter van de hindoegroep Sadhana, benadrukt bij New York Post dat het niet eenvoudig is om één religieuze groep verantwoordelijk te houden, omdat meerdere geloofsgroepen dieroffers kennen.
Wettelijke situatie
Hoewel het Hooggerechtshof van de VS in 1993 het recht op dierenoffers op religieuze gronden erkende, blijft dierenmishandeling in New York een strafbaar feit. Zware mishandeling van dieren is in de staat New York een misdrijf dat kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.
John Di Leonardo meldt bij New York Post dat Jamaica Bay een 'brandhaard' is geworden voor dierenmishandeling. Dit jaar ontving zijn organisatie al meer dan twaalf meldingen over dierenoffers in het gebied, aanzienlijk meer dan in 2023. Ondertussen is techmiljardair Elon Musk benieuwd wat de Amerikaanse dierenbelangenorganisatie PETA hiervan vindt, schrijft hij op X.
Lokale politiek leiders, waaronder raadslid Joann Ariola, dringen erop aan dat de wrede praktijken zo snel mogelijk worden gestopt. “Dierenmishandeling is een misdaad, en dit kunnen we hier niet tolereren,” aldus Ariola bij New York Post. Ze belooft samen te werken met federale partners en religieuze gemeenschappen om de offers een halt toe te roepen.
Dieren braden op straat
Soms heeft de dierenmishandeling ook een meer praktische component. Zo zijn er in de Amerikaanse stad Springfield (Ohio) gevallen bekend van Haïtiaanse migranten die eenden in het stadspark onthoofden en huisdieren slachten om op te eten. Een inwoner vertelde onlangs bij de lokale gemeenteraad dat ze migranten dieren zag braden op de snelweg. Dit was bedoeld als voedsel.
Ook op de straten van New York worden dieren gebraden. Op onderstaande video is te zien hoe een vrouw drie grote ratten braadt.
What is this woman cooking in New York? pic.twitter.com/9Ri24TJhzs
— RadioGenoa (@RadioGenoa) September 9, 2024