Eerwraak op Friese vrouw (18) uitvoerig besproken in familie-appgroep
In mei 2024 werd de 18-jarige Ryan Al Najjar uit Joure op gruwelijke wijze om het leven gebracht, vermoedelijk door haar eigen familie. De Syrische tiener, die opgroeide in een streng islamitisch gezin, stond bekend om haar wens een zelfstandig leven te leiden, los van de traditionele familie-eer die haar familie hoog in het vaandel had staan. Nu onthult De Telegraaf dat het moordcomplot schijnbaar tot in detail werd besproken in een familie-appgroep.
Ryan groeide op in het Friese Joure, maar voelde zich beklemd door de strikte regels van haar familie. Ze wilde haar hoofddoek afwerpen en een zelfstandig, westers leven leiden. Dit was een doorn in het oog van haar vader, Khaled (52), die plannen had om haar snel uit te huwelijken. De situatie liep steeds verder uit de hand, met als dieptepunt de beschuldiging dat haar vader haar wilde vermoorden. Ryan smeekte herhaaldelijk om hulp bij diverse instanties, maar keer op keer bleef ze, ondanks beschermingsmaatregelen, terugkeren naar haar ouderlijk huis.
Op een avond in mei 2024 haalden haar broers, Mohanad (24) en Mohammed (22), Ryan op uit een Rotterdamse flat. Volgens getuigen ging dit zonder geweld, maar haar lot was bezegeld. In de vroege uren van de volgende dag werd het lichaam van Ryan gevonden in het water bij de Knardijk, nabij Lelystad. Het vermoeden is dat ze op brute wijze om het leven is gebracht, mogelijk als gevolg van eerwraak.
Uit justitieel onderzoek blijkt dat de moord op Ryan uitvoerig werd besproken in een familie-appgroep, meldt De Telegraaf. Haar vader, Khaled, die inmiddels naar Syrië is gevlucht, zou via een in het Arabisch geschreven bericht hebben toegegeven verantwoordelijk te zijn voor haar dood. Hij claimt dat zijn gezinsleden onschuldig zijn, maar justitie gelooft dat de twee broers een sleutelrol hebben gespeeld in het complot. Beiden werden op 3 juni gearresteerd.
Hulp bij instanties
De zaak heeft de vraag opgeworpen hoe het kan dat Ryan, ondanks haar herhaalde smeekbedes om hulp, uiteindelijk toch in deze fatale situatie terechtkwam. Instanties waren op de hoogte van de problematische situatie binnen het gezin, en Ryan werd zelfs tijdelijk onder toezicht gesteld en uit huis geplaatst. Na haar 18e verjaardag verviel echter het toezicht, en de beschermingsmaatregelen werden stopgezet. Dit terwijl er sterke aanwijzingen waren dat eergerelateerd geweld op de loer lag.
De vader van Ryan, die wordt gezien als de mogelijke opdrachtgever van de moord, is gevlucht naar Syrië, een land dat geen onderdanen uitlevert. Hoewel hij heeft aangegeven zich te willen verantwoorden, is hij sindsdien niet meer gezien of gehoord.
Vrijdag 13 september vond de eerste voorbereidende zitting plaats voor de rechtbank in Lelystad. De verdediging van de broers eist dat Khaled wordt gehoord, aangezien hij volgens hen de sleutel tot de zaak is. Advocaat Johan Mühren, die de oudste broer verdedigt, benadrukt het belang van de verklaring van de vader. Het Openbaar Ministerie wil nog niet ingaan op de details van de zaak.
De Nederlandse politie kent vermoedelijk jaarlijks 2.500 tot 3.000 gevallen van eerwraak, aldus de Rijksoverheid. Ongeveer 7 tot 17 zaken heeft een fataal einde: moord, doodslag of zelfmoord. Vooral in islamitsiche landen is dit nog een gangbare praktijk, evenals vrouwenbesnijdenis.