Volt-senator verlaat 'extremistisch' platform X
Volt-senator Gaby Perin-Gopie stopt met het gebruik van X (voorheen Twitter). Volgens haar wemelt het platform van haatzaaiing en bedreigingen sinds Elon Musk het platform twee jaar geleden overnam en de contentmoderatie terugschroefde. Daarom pleit de senator voor strenge handhaving van Europese regelgeving om schadelijke inhoud tegen te gaan.
Perin-Gopie stelt bij Financieel Dagblad dat ze regelmatig wordt geconfronteerd met bedreigingen, seksisme en moslimhaat op X. Volgens haar is X verworden tot 'ongefilterd huis vol haatzaaiing'.
Sinds Elon Musk in 2022 het roer overnam bij X, is de moderatie van content flink teruggeschroefd. Dit was broodnodig, vond hij, want tot aan zijn overname werd er veel politieke censuur toegepast op online berichten van X (destijds Twitter). Er werd zelfs samengewerkt met de FBI om onwelgevallige informatie te dempen. Hierdoor hadden de Democraten een voordeel bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020, toen Joe Biden won. Dit bleek uit interne mails die Musk naar buiten bracht bij zijn aantreden.
De Europese Digital Services Act (DSA), die grote platforms zoals X verplicht tot censuur, wordt volgens Perin-Gopie door Musk volledig genegeerd. Eurocommissaris Thierry Breton stuurde eerder een waarschuwingsbrief naar Musk. Perin-Gopie stelt: “Musk zet, onder de noemer van ‘vrijheid van meningsuiting’, de deur open voor extremistische denkbeelden en schadelijke inhoud.”
Desondanks blijft X een belangrijk platform voor de uitwisseling van informatie tussen journalisten en politici. Perin-Gopie stelt dat deze groepen door hun aanwezigheid bijdragen aan het voortbestaan van het platform, maar dat dit ten koste gaat van de online veiligheid. Daarom roept ze de Europese Commissie op om strengere maatregelen te nemen en te zorgen dat platforms zoals X niet boven de wet staan.
Steeds meer Nederlandse politici, opiniemakers en organisaties verlaten X om deze reden. Het gaat onder meer om omroep KRO-NCRV, woordkunstenaar Akwasi, D66'er Alexandra van Huffelen, theoloog Stefan Paas en terrorisme-expert Beatrice de Graaf. Ook NOS overwoog begin dit jaar zich deels terug te trekken.