NOS dreigt te stoppen met X vanwege negatieve reacties: "Haatdragende bende"
In navolging van KRO-NCRV overweegt ook de NOS om te stoppen met X (voorheen Twitter). Hoewel de publieke omroep tot taakstelling heeft om algemeen te informeren, vindt NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann dat er te veel negatieve reacties binnenkomen via X. Ze spreekt zelfs van "één grote haatdragende bende". Sinds enkele maanden krijgt NOS stevige kritiek vanwege hun berichtgeving over Israël en Hamas.
Maandag verraste KRO-NCRV vriend en vijand met een opvallende mededeling. De omroep stopt per direct met het gebruik van X (voorheen Twitter), omdat X 'alle ruimte lijkt te geven aan polarisatie en racisme', aldus een persverklaring.
De aanleiding voor deze bewering is de deelname van Akwasi aan de tv-quiz De slimste mens. Volgens omroepbaas Peter Kuipers is Akwasi het doelwit geworden van allerlei online haatreacties. Daarom besluit de omroep zich terug te trekken.
'Geen fijn platform voor interactie'
KRO-NCRV roept ook andere omroepen en mediabedrijven op om zich terug te trekken van dit sociale medium. Nu lijkt NOS wellicht wel hieraan gehoord te willen geven. Bij het NPO Radio 1-programma Spraakmakers vertelt hoofdredacteur Giselle van Cann dat hierover momenteel gesprekken worden gevoerd.
"Er wordt over gesproken", zegt ze. Van Cann vindt dat de NOS veel te veel negatieve reacties krijgt via het sociale medium. Ze spreekt zelfs van 'één grote haatdragende bende'. Dagelijks worden NOS-artikelen op X zo'n één tot twee miljoen keer gelezen.
"De manier waarop nu wordt gereageerd, en het enige wat je ziet is de negativiteit", licht Van Cann toe. "Dat doet iets met de ervaring met de betrouwbaarheid van nieuws. Dat is wel wat ik zorgelijk vind. Als je alleen maar op Twitter kijkt, kun je denken dat er alleen maar haat is over nieuws. Dat nieuwsberichten niet worden geloofd, niet kloppen, verkeerd zijn, niet jouw mening zijn. Maar 3 procent van onze berichten krijgt een reactie, dus het grootste deel krijgt geen reactie. Maar niemand ziet dat. Iedereen ziet alleen maar de negativiteit. Je denkt dan dat de hele wereld is."
Als taakstelling heeft NOS om 'de primaire informatiebron te zijn op het gebied van nieuws, sport en evenementen, zodat de Nederlandse burger beter in staat is te oordelen over ontwikkelingen in de wereld'. Ook erkent Van Cann dat NOS in principe zijn artikelen moet aanbieden waar er veel lezers zijn. Maar inmiddels zou ze het ook prima vinden om te vertrekken van X: "X is natuurlijk geen fijn platform voor interactie meer. Dus ik vind eigenlijk dat we dat niet zouden moeten doen."
Kritiek op NOS vanwege Israël
Sinds 7 oktober kampt NOS met toenemende kritiek op de berichtgeving inzake Israël en Hamas. Dit is niet voor niets: NOS heeft al meermaals rechtstreeks beweringen van Hamas overgenomen zonder disclaimer, terwijl ze achteraf soms niet blijken te kloppen. Dit gaat over gevoelige zaken als algemene dodencijfers, een ziekenhuisbombardement, orgaanroof, en oorlogsbeelden.
Zelf ontkent de NOS anti-Israël te zijn. Begin november beet de nieuwsredactie fel van zich af in een verklaring op X. De suggestie van partijdigheid in het Gaza-conflict bestempelde de NOS als een 'verwerpelijke insinuatie'. Desondanks vindt NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann wel dat "iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder is". Dit vertelde zij op NPO Radio 1, in een gesprek over Gaza en Hamas.
Ook Arjan Noorlander, verslaggever bij NOS en Nieuwsuur, blijft niet ongeroerd bij de aanhoudende kritiek op de NOS. In een cryptische boodschap op X suggereert hij dat zijn omroep ten onrechte verdacht wordt gemaakt, ondanks de beste wil om feiten neutraal te brengen.
Desondanks treurt voormalig NOS-nieuwslezer Dick ter Hark om de huidige kwaliteit van de berichtgeving van zijn ex-werkgever. 'Is het geloof in de NOS nu echt weg? De trots die ik als NOS'er nog had bijna wel', schreef hij vorige maand.