NOS-prominent schrikt van kritiek: 'We worden verdacht gemaakt'
De NOS krijgt flinke kritiek op hun berichtgeving over Israël en Hamas. Hiertegen neemt de NOS-redactie steeds meer een positie in. Verslaggever Arjan Noorlander beweert zelfs dat zijn omroep 'verdacht wordt gemaakt', ondanks de beste wil om feiten neutraal te brengen.
Al sinds de Hamas-terreur op 7 oktober krijgt NOS het verwijt niet genoeg oog te hebben voor de Israëlische kant in hun berichtgeving over de Gaza-oorlog. Zo worden Hamas-aanhangers niet aangeduid als 'terroristen', maar als 'militanten'. Ook heeft de NOS tweemaal een uitnodiging afgeslagen van de Israëlische ambassade om oorlogsbeelden te bekijken.
Volgens critici neemt de NOS soms letterlijk beweringen over van Hamas, de achteraf niet blijken te kloppen. In oktober gebeurde dit bijvoorbeeld bij een ziekenhuisbombardement in Gaza, die volgens Hamas de schuld van Israël zou zijn. De NOS nam deze bewering over, maar al snel bleek het te gaan om een afgezwaaide raket van jihadisten. Daarnaast publiceerde NOS een ongefundeerde beschuldiging van Hamas dat Israël orgaanroof zou plegen bij Palestijnse lijken. Dit bericht trok de NOS na een dag in, omdat het niet 'niet aan onze kwaliteitseisen voleed'.
Tot slot neemt NOS één-op-één de dodencijfers van Hamas over, zonder onafhankelijke controle. Volgens Hamas waren er tot begin november 10.000 Palestijnse doden. Maar volgens de Franse defensie-expert Xavier Tytelman zouden 3.000 of 4.000 doden veel realistischer zijn, vertelt hij op de nationale Franse televisie.
'We worden verdacht gemaakt'
Zelf ontkent de NOS anti-Israël te zijn. Begin november beet de nieuwsredactie fel van zich af in een verklaring op X. Verwijten van partijdigheid inzake de Gaza-oorlog noemde de NOS een 'verwerpelijke insinuatie'. Desondanks vindt NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann wel dat "iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder is". Dit vertelde zij op NPO Radio 1, in een gesprek over de Gaza-oorlog. Van Cann doelde hierbij op Hamas.
Ook Arjan Noorlander, verslaggever bij NOS en Nieuwsuur, blijft niet ongeroerd bij de aanhoudende kritiek op de NOS. Op sociale media blikt hij terug op 2023, en spreekt van een 'bewogen jaar'. Ook beweert hij dat zijn redactie onjuist wordt bejegend door critici.
'De mening is nog leidender geworden. Zij die geen kant kiezen worden nog vaker verdacht gemaakt. Wie feiten probeert te brengen maakt fouten. Dat feiten achterhalen moeilijk is, is een feit. Een mening is altijd waar', schrijft hij op X.
Al snel krijgt Noorlander kritiek op zijn analyse. Zo reageert de hoofdredacteur van Nieuw Israëlitisch Weekblad, Esther Voet: 'Nee, Arjan, degenen die zeggen feiten te brengen, maken te vaak fouten en brengen in plaats daarvan meningen. Zelfs bij de zo gerespecteerde NOS. En dát is de schande. Ik hoop dat dat verandert. Helaas heb ik niet de luxe pessimistisch te zijn. Maar ik vrees wel degelijk.'
En wetenschapsjournalist Arnout Jaspers schrijft: 'Als die fouten altijd dezelfde foute kant op vallen w.b. het conflict tussen Israel en Hamas, moet je je toch eens serieus gaan bezinnen op wat er op jullie nieuwsredactie aan de hand is. En nee, de naïeve stagiair van dienst de schuld geven is niet het juiste antwoord.'
Noorlander reageert op Voet door te benadrukken dat het altijd gaat om fouten, en niet om 'bewuste misleiding'. Ook vindt hij het altijd belangrijk om open te blijven staan voor kritiek.
Het was hier een bewogen jaar voor de journalistiek.
— Arjan Noorlander (@noorlanderarjan) December 29, 2023
De mening is nog leidender geworden.
Zij die geen kant kiezen worden nog vaker verdacht gemaakt.
Wie feiten probeert te brengen maakt fouten. Dat feiten achterhalen moeilijk is, is een feit.
Een mening is altijd waar.