Faber presenteert 'strengste asielbeleid ooit': 'Ik ga voor een veiliger Nederland'
Nederland heeft te maken met een aanhoudende migratiecrisis, stelt Asielminister Marjolein Faber in een videobooschap. De asielopvang zit overvol, de procedures duren te lang, en de kosten blijven stijgen. De druk op volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs neemt toe door de hoge instroom van migranten. Om deze situatie het hoofd te bieden, heeft het kabinet een nieuw regeerprogramma gepresenteerd dat het strengste asielbeleid in de Nederlandse geschiedenis belooft.
Faber benadrukt dat de nieuwe koers noodzakelijk is om de migratieproblematiek te beheersen. “De kiezer heeft duidelijk aangegeven dat de instroom omlaag moet. We nemen maatregelen om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor asielzoekers,” aldus Faber. Het kabinet wil striktere toelatingsregels, snellere procedures en een hardere aanpak van overlastgevende asielzoekers invoeren.
Het kabinet heeft plannen om zo snel mogelijk het noodrecht te activeren. Dit betekent dat het kan afwijken van de huidige Vreemdelingenwet. Volwassen kinderen mogen niet meer nareizen en nieuwe feiten bij herhaalde asielaanvragen worden strenger getoetst. Asielzoekers die niet verschijnen bij afspraken kunnen direct worden afgewezen.
Een nieuwe asielcrisiswet zal ervoor zorgen dat de Spreidingswet wordt ingetrokken en dat een beslisstop op asielaanvragen wordt ingevoerd. Ook wordt de opvang voor asielzoekers versoberd, en mensen zonder verblijfstitel worden desnoods gedwongen uitgezet. Met deze maatregelen hoopt het kabinet de druk op de asielketen snel te verlichten.
Mensen voelen dagelijks de gevolgen van de asielcrisis. De kiezer heeft ons een duidelijke opdracht gegeven. Het roer moet om en de instroom moet direct omlaag. Daarom kom ik met het strengste asielbeleid ooit. Ik ga voor een veiliger Nederland.https://t.co/Cw4Y4pwTLl pic.twitter.com/Vcvx34XF5p
— Marjolein Faber (@MinisterAenM) September 13, 2024
Op lange termijn wil het kabinet structurele veranderingen doorvoeren in het asielbeleid. Gezinshereniging wordt strikter gereguleerd: alleen asielzoekers met een vaste woonruimte, een passend inkomen en minimaal twee jaar verblijfstatus kunnen hun gezin laten overkomen. Ook wordt het kerngezin beperkt om de instroom verder te beheersen.
Daarnaast zullen asielzoekers niet langer automatisch na vijf jaar een permanente verblijfsvergunning krijgen. Zodra hun thuisland weer veilig is, moeten zij terugkeren. De ongewenstverklaring wordt verruimd, zodat asielzoekers die zich schuldig maken aan misdrijven sneller kunnen worden uitgezet. Een andere belangrijke maatregel is het streven van het kabinet om een opt-out te krijgen van het Europese asielbeleid. Nederland wil niet langer gebonden zijn aan de regels van de Europese Unie op het gebied van migratie en asiel. Minister Faber zal hierover onderhandelen in Brussel en in de tussentijd samenwerken met landen die een strenger migratiebeleid willen.