Nederland heeft relatief hoogste asieldruk van grootste EU-landen
Nederland heeft relatief de hoogste asieldruk van de tien grootste EU-landen, blijkt uit berekeningen van raadslid Mirko Gerrits. Volgens hem laten deze cijfers zien dat Nederland wel degelijk kampt met een asielcrisis, die minister Faber officieel wil uitroepen.
Uit de berekening van Mirko Gerrits blijkt dat Nederland en België met kop en schouders uitsteken boven de andere Europese landen. Ook Griekenland en Duitsland komen nog redelijk in de buurt, maar bij Griekenland komt dit vooral door alle doorreizigers.
Ik heb eens berekend hoe migratie zich verhoudt tot onze bevolkingsdichtheid. Wat blijkt?
— Mirko Gerrits (@MirkoGerrits) September 16, 2024
Nederland en België springen er met kop en schouders bovenuit! #asielcrisis pic.twitter.com/CMZiYozRgT
Welke gegevens zijn gebruikt?
De gegevens zijn gebaseerd op het aantal asielzoekers per 1000 inwoners in EU-landen met meer dan 10 miljoen inwoners. Kleinere landen zoals Malta en Cyprus zijn uitgesloten, omdat zij voornamelijk als doorreisland fungeren, wat de cijfers zou kunnen vertekenen. De analyse richt zich op de periode 2015-2021, vanaf het moment dat de Europese vluchtelingencrisis begon.
Voor de berekening van de asieldruk maakt Gerrits van de effectieve bevolkingsdichtheid. Dit houdt in dat de bevolkingsdichtheid is aangepast aan het bewoonbare gebied van elk land. Onbewoonbare gebieden zoals bergen, bossen en water zijn uitgesloten om een nauwkeuriger beeld te schetsen van de bevolkingsdichtheid in bewoonde regio’s.
De berekeningen zijn uitgevoerd zowel inclusief als exclusief doorreismigratie. Doorreismigratie betreft asielzoekers die een land enkel als tussenstop gebruiken en vervolgens verder reizen naar andere bestemmingen. Deze aanpak biedt een genuanceerder inzicht in de asieldruk per land, aldus Gerrits.
Hoe is de relatieve asieldruk berekend?
De relatieve asieldruk is berekend door het aantal asielzoekers per 1000 inwoners te vermenigvuldigen met de effectieve bevolkingsdichtheid. Voorbeeld: bij 5 asielzoekers per 1000 inwoners en een effectieve bevolkingsdichtheid van 125, resulteert dit in een asieldruk van 625.
Om het verschil tussen asieldruk inclusief en exclusief doorreismigratie te bepalen, werd de waarde van de asieldruk exclusief doorreismigratie afgetrokken van de waarde inclusief doorreismigratie. Bijvoorbeeld, als de asieldruk inclusief doorreismigratie 940 is en exclusief 850, is het verschil 90.