Faber dient opt-outverzoek in bij EU; Europese Commissie stuurt verzoek direct naar prullenbak
De regels rond asiel en migratie blijven bindend voor Nederland, en er komt geen opt-out uit het Europees verdrag. Dit heeft een woordvoerder van de Europese Commissie laten weten als reactie op de brief van minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie tegenover de NOS. Faber had de commissie verzocht om Nederland een uitzondering te geven op bepaalde Europese migratieregels in een nieuw verdrag.
Wat houdt de opt-out in?
Minister Faber meldde op X dat de opt-out nodig is om, net als onder andere Denemarken, een eigen koers te kunnen varen omtrent migratie. Momenteel wordt door Brusselse regelgeving het vrijwel onmogelijk gemaakt om daadwerkelijke veranderingen door te voeren. Een opt-out zou het mogelijk maken voor de Nederlandse overheid om af te wijken van de EU-richtlijnen op het gebied van migratie.
Faber beargumenteert in een brief aan de Europese Commissie dat de opt-out nodig is om immigratie "drastisch terug te brengen" om "grondwettelijke taken te kunnen volbrengen" zoals volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Sinds het Verdrag van Maastricht in 1992 hebben Denemarken en Ierland een opt-out op onder andere migratie.
Ik heb zojuist de @EU_commission geïnformeerd dat ik voor Nederland een migratie opt-out binnen Europa wil. Wij moeten weer gaan over ons eigen asielbeleid! pic.twitter.com/lHrIkC3FVX
— Marjolein Faber (@MinisterAenM) September 18, 2024
De Europese Commissie benadrukte dat Nederland in de brief erkende dat voor een opt-out een verdragswijziging nodig is, wat op dit moment niet aan de orde is. De woordvoerder van de commissie verwelkomde wel dat Nederland in de brief aangeeft dat de uitvoering van het recent aangenomen Europese migratiepact prioriteit heeft.
In dit migratiepact zijn onder andere afspraken gemaakt over het screenen van migranten aan de Europese buitengrenzen. Vanaf 2026 moeten migranten daar direct te horen krijgen of ze Europa in mogen of niet, op basis van hun kansrijke of kansarme asielverzoek.