Transvrouw na moord verplaatst naar gevangenis voor vrouwen
Nicolle Earley, de moordenaar van een gepensioneerde vrouw, is na haar vonnis in 2010 uitgekomen als transgender. Zij leeft nu verder onder de naam Kobi Earley en is recent overgeplaatst naar een gevangenis voor uitsluitend vrouwen, meldt GBNews.
Herhaalde geweldsincidenten
Nadat de gepensioneerde Ann Gray in 2008 vermoord werd door Nicolle Earley kreeg Earley een gevangenisstraf van veertien jaar. Earley was zestien toen zij de moord op een familievriend pleegde en werd in 2010 veroordeeld. Sinds haar veroordeling is Gray veroordeeld voor verschillende misdrijven in de HMP Stirling gevangenis waar ze vastzit. Gray is herhaaldelijk veroordeeld voor geweldsincidenten, waaronder het slaan van een vrouwelijke gevangenisofficier. In 2021 werd Earley's hoorzitting over de voorwaardelijke verkorting van haar celstraf geannuleerd nadat Earley andere gevangenen had aangevallen.
Problemen met transgender transitie in de gevangenis
De Schotse gevangenisdienst heeft in de recente jaren steeds meer druk ervaren door gedetineerden die in transitie als transgender gaan in de gevangenis. Een anonieme bron gaf aan Daily Record aan dat dit voor veel problemen in de Schotse gevangenissen zorgt.
In transitie gaan om gevangeniservaring te verbeteren
De situatie van Gray is anders dan andere probleemgevallen. Sommige mannen die in transitie gaan nadat ze veroordeeld zijn, doen dit om hun gevangeniservaring te verbeteren. Door te verzoeken om overgeplaatst te worden naar een gevangenis die exclusief voor vrouwen is kunnen zij een veiligere situatie voor zichzelf creëren en vaak een onveiligere situatie voor de vrouwelijke gevangenen. Hiermee komen vrouwelijke gedetineerden soms in lastige situaties wanneer 'transvrouwen' die veroordeeld zijn, in sommige gevallen voor het verkrachten van vrouwen, toegang krijgen tot vrouwen. Dit was het geval bij Isla Bryson die twee vrouwen heeft verkracht voordat ze in de gevangenis in transitie ging als 'transgendervrouw'. Dit zorgde uiteindelijk voor veel ophef en voor het oplaaien van het maatschappelijk debat rondom het overplaatsen van transgendervrouwen naar vrouwengevangenissen.