Woede in VS nadat Georgië instemt met anti-woke wetgeving
De Georgische premier Irakli Kobakhidze heeft op het laatste moment te horen gekregen dat hij niet welkom is op een VN-receptie geleid door de Amerikaanse president Joe Biden. Volgens de Amerikaanse ambassade heeft dit te maken met de 'antidemocratische acties' van de Georgische regering. Zo stemde het parlement onlangs in met nieuwe anti-woke wetgeving.
Premier Kobakhidze was net als vele andere wereldleiders in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Aanvankelijk was hij ook uitgenodigd voor de traditionele receptie van Biden in het prestigieuze Metropolitan Museum of Art (The Met). Deze bijeenkomst, waar staatshoofden en regeringsleiders elkaar ontmoeten, is een vast onderdeel van de VN-bijeenkomst. Maar op het laatste moment werd de uitnodiging van Kobakhidze ingetrokken, meldt Voice of America.
De Amerikaanse ambassade in Georgië bevestigt aan de Georgische krant Netgazeti dat de intrekking te maken heeft met de “antidemocratische acties van de Georgische regering, desinformatie en negatieve retoriek tegen de VS en het Westen.” Normaliter zijn alleen landen als Rusland, Iran en Noord-Korea niet welkom bij het evenement van de Amerikaanse president.
De spanningen tussen Georgië en het Westen lopen verder op nu het Georgische parlement een anti-woke wet goedkeurt. De wet legt beperkingen op aan lhbti-activiteiten, zoals Pride-evenementen en het tonen van de regenboogvlag in het openbaar. Ook zal de wet inhoud in films en boeken die als niet-traditioneel wordt beschouwd, beperken. De wet is bedoeld om de culturele en morele waarden van het land te beschermen, aldus de voorstanders.
'Geen serieus gedrag'
De regerende partij Georgische Droom, onder leiding van voormalig premier Bidzina Ivanishvili, benadrukt dat de wet aansluit bij de overtuigingen van een groot deel van de Georgische bevolking. Maar de wet valt in slechte aarde bij het Westen. Zo spreken EU-leiders van discriminatie en een schending van de mensenrechten. Ook de VS toont zich kritisch, met de intrekking van de uitnodiging.
De Georgische overheid reageert scherp op de actie van de Amerikaanse regering. Zo spreekt Shalva Papoeasjvili, de voorzitter van het Georgische parlement, in een verklaring aan journalisten van een 'lichtzinnige' actie. Hij stelt dat het intrekken van de uitnodiging geen serieus gedrag weerspiegelt en het besluit zelfs een belediging is voor het Amerikaanse volk.
Snelle verslechtering van betrekkingen
De relatie tussen Georgië en het Westen is de afgelopen maanden drastisch verslechterd, met name sinds de verkiezing van Kobakhidze en zijn partij Georgian Dream in februari van dit jaar. De huidige regering van Georgië staat onder vuur vanwege verschillende controversiële wetten, waaronder regelgeving gericht op het beperken van ‘buitenlandse invloed’ en het tegengaan van woke-invloeden tegen kinderen. Deze wetgeving heeft geleid tot spanningen met zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie.
De confrontaties begonnen al voordat Kobakhidze officieel aantrad als premier. Hij heeft herhaaldelijk beweerd dat Oekraïne en het Westen Georgië willen gebruiken om een nieuw front tegen Rusland te openen. Volgens hem is het essentieel om de buitenlandse invloed in Georgië in te perken om de nationale belangen te beschermen.
Het weren van Kobakhidze bij een evenement waar bijna alle VN-lidstaten welkom zijn, met uitzondering van landen als Rusland, Iran en Noord-Korea, wordt gezien als een duidelijk teken van de bekoelde relatie tussen Georgië en de Verenigde Staten. De Georgische regering lijkt steeds verder af te wijken van de westerse koers, wat spanningen binnen en buiten het land veroorzaakt.