Rechtse verkiezingszege op komst in Oostenrijk
Met de nationale verkiezingen in Oostenrijk in aantocht, stijgt de spanning tot het kookpunt. Volgens de laatste peiling is het verschil tussen de twee grootste politieke partijen van het land, allebei rechts, bijna volledig verdwenen. De FPÖ van partijleider Herbert Kickl staat momenteel op 26 procent, terwijl de ÖVP van bondskanselier Karl Nehammer met 25 procent volgt. Een nek-aan-nekrace lijkt onvermijdelijk.
De FPÖ werkt op Europees niveau samen met de PVV. De partij ging maandenlang comfortabel aan de leiding in de peilingen, maar heeft in de laatste dagen voor de verkiezingen haar ruime voorsprong zien slinken. In augustus bedroeg het verschil nog 7 procentpunten, wat de indruk wekte dat de partij afstevende op een overwinning.
Maar nu, in de peiling van Lazarsfeld-Gesellschaft, uitgevoerd voor de zender Oe24, blijkt dat de strijd om de eerste plaats echter nog allesbehalve beslist is. De comeback van de ÖVP is volgens analisten het resultaat van een intensieve mobilisatie van alle partijlagen, van de boerenbond tot het seniorenverbond. Zondag vinden de landelijke verkiezingen plaats.
ÖVP-leider en bondskanselier Karl Nehammer lijkt zijn positie te hebben versterkt door de wijze waarop hij het recente hoogwater in Oostenrijk heeft aangepakt. Veel kiezers zien hem als een doortastende crisismanager, wat zijn populariteit in de laatste dagen van de verkiezingscampagne heeft vergroot. Dit, in combinatie met zijn prestatie in de televisiedebatten, waar hij als winnaar werd gezien, heeft de positie van de ÖVP aanzienlijk verbeterd.
Links koerst af op nederlaag
De sociaaldemocratische partij SPÖ, onder leiding van Andreas Babler, blijft in de peilingen achter met 21 procent en lijkt genoegen te moeten nemen met de derde plaats. Opvallender is het succes van de liberale Neos, geleid door Beate Meinl-Reisinger, die in de laatste fase van de campagne hebben weten te groeien en nu op 12 procent staan. De Neos hebben zichzelf neergezet als een frisse kracht in de Oostenrijkse politiek en hopen met deze stijging hun rol als vierde politieke kracht te verstevigen.
De Groenen, momenteel de coalitiepartner van de ÖVP, blijven ver achter met slechts 8 procent. Hun pogingen om politieke winst te behalen door te wijzen op hun inzet voor klimaatverandering en de aanpak van de recente overstromingen hebben niet de verwachte impact gehad.
Economisch beleid in de schijnwerpers
Een belangrijk thema in de laatste dagen van de campagne is de economische situatie in Oostenrijk. De verschillende partijen hebben uiteenlopende ideeën over hoe het budget moet worden aangepakt. De ÖVP wil inzetten op innovatieve begrotingsbesprekingen en het aantrekken van investeerders, terwijl de FPÖ van plan is om te bezuinigen op de hulp aan Oekraïne. De SPÖ, onder leiding van Andreas Babler, wil de lastenverdeling veranderen door vermogende burgers zwaarder te belasten.