Onrust in Overijssel over megawindturbines, BBB heeft plan om provincie te beschermen
In Overijssel is veel verzet ontstaan tegen de komst van grootschalige zonne- en windparken. Zowel gemeenten als inwoners hebben hun onvrede geuit over de bouw van clusters van megawindturbines. Desondanks wil de BoerBurgerBeweging (BBB), met 15 van de 47 statenleden de grootste partij in de provincie, instemmen met de provinciale verordening die de bouw van windturbines mogelijk maakt. Waarom? Op deze manier voorkomt men, zo stelt BBB, dat 'Overijssel een tweede Flevoland' wordt.
Hoewel de BBB op landelijk niveau tegen nieuwe windparken op land is, ligt de situatie in de provincie anders. In Overijssel liep de provincie achter op de door het Rijk gestelde doelstellingen voor windenergie. De partij zegt nu dat ze deze afspraken respecteert, maar probeert de impact voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken.
De nieuwe omgevingsverordening, waar op 9 oktober over gestemd wordt, zorgt ervoor dat windturbineprojecten slechts in 1 procent van de provincie kunnen plaatsvinden. Daarnaast moeten aanvragen aan strikte voorwaarden voldoen, waaronder gezondheidseisen en bescherming van de omgeving. Dit betekent dat windturbines in de praktijk niet zomaar gebouwd kunnen worden. De BBB verdedigt haar beslissing door te wijzen op het alternatief: als Provinciale Staten de nieuwe regels niet zouden vaststellen, zou de provincie terugvallen op de oude omgevingsverordening. Dit zou betekenen dat Overijssel mogelijk een tweede Flevoland zou worden, waar grote windparken een groot deel van het landschap bepalen. 'Dat is voor ons onacceptabel', aldus de BBB. Het doel van de partij is om het aantal turbines zo beperkt mogelijk te houden, met een focus op plaatsing in clusters langs snelwegen zoals de A1 en de A35.
BBB houdt rug recht in Groningen over windpark Eemshaven
Nadat de BBB tegen een plan voor vierentwintig extra windturbines heeft gestemd in Eemshaven-West, is de provinciale coalitie in Groningen vorige week gevallen. De BBB-fractievoorzitter Gouke Moes geeft aan dat er een politiek oordeel gegeven moet worden over het windpark. De politiek kan zich niet beperken tot het toetsen van de ruimtelijke inpassing van de windturbines.
BBB vormde in Groningen een coalitie samen met de ChristenUnie, de PvdA en Groninger Belang. Eerder sprak de coalitie al af dat er geen nieuwe windparken gebouwd zouden worden. Wel zouden de vierentwintig extra windturbines waarover tien jaar eerder was besloten, worden gebouwd. De BBB krabbelt nu terug van de eerder gemaakte afspraak omdat de BBB-fractie van mening is dat de extra windturbines niet bevorderlijk zijn voor de burgers in Groningen. Twee andere coalitiepartijen, de CU en PvdA, reageren teleurgesteld. De CU en PvdA gaven in het coalitieakkoord al aan dat een stem tegen de al geplande windturbines niet te verenigen is met een betrouwbare overheid, meldt RTL Nieuws. Bij de vierde coalitiepartij, Groninger Belang, stemde twee van de drie leden ook tegen de komst van het windpark.
Verontwaardiging vanuit linkse partijen
De BBB spreekt de CU en PvdA tegen. Volgens de BBB gaat een betrouwbare overheid over meer dan het vasthouden aan afspraken die tien jaar geleden zijn gemaakt. Een betrouwbare overheid kijkt naar wat bevorderlijk is voor zijn burgers. Volgens Moes moet hier altijd een politieke afweging over gemaakt worden. De ChristenUnie geeft aan de samenwerking met de BBB in de coalitie stop te zetten nu de BBB tegen de komst van de windturbines heeft gestemd.