Franse premier Barnier wil ook grenscontroles
De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft aangegeven strengere grenscontroles in Frankrijk te willen invoeren. Barnier hoopt hiermee om de instroom van illegale immigranten tegen te gaan. Barnier geeft toe dat met het huidige beleid de grenzen en migratie niet voldoende kunnen worden gehandhaafd.
Schiet RN te hulp?
Barnier hield afgelopen dinsdag zijn openingstoespraak in het parlement. Barnier zit in een lastige situatie omdat zijn regering (nog) geen meerderheid heeft. Met de plannen om met grenscontroles strenger op migratie te handhaven hoopt Barnier dat andere partijen hem steunen. Er wordt met name naar Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen gekeken. RN is al jaren kritisch op het huidige migratiebeleid.
De druk is hoog op Barnier, die in juli door president Emmanuel Macron werd aangesteld na de parlementsverkiezingen. De huidige coalitie heeft 212 zetels. Voor een meerderheid heeft de coalitie er tweehonderdnegenentachtig nodig. Mocht het de huidige regering niet lukken om steun te vinden voor voorstellen in het Franse Parlement, dan zal Barnier moeten aftreden. De vraag zal zijn of, indien dit het geval is, een andere regering zich kan vormen, of dat nieuwe verkiezingen nodig zullen zijn.
Loze woorden of concrete plannen?
Barnier stelt in zijn toespraak dat hij "meedogenloos wil optreden tegen smokkelaars en mensenhandelaars die ellende en wanhoop uitbuiten ten koste van de levens van duizenden migranten in de Middellandse Zee of in het Kanaal”. Ook wil Barnier de illegale immigratie aanpakken door illegale migranten makkelijker uit te kunnen zetten. Barnier pleit ook voor het langer vastzetten van illegale immigranten totdat ze uitgezet kunnen worden. Deze maatregelen kunnen naar verwachting op steun rekenen van RN, indien ze in de concrete uitvoering ook daadwerkelijk bijdragen aan het verminderen van illegale immigratie. Barnier heeft nog niet concreet aangegeven hoe de nieuwe wetgeving eruit komt te zien. Het is daarom wachten op de daadwerkelijke wetsvoorstellen om te bepalen wat de kans van slagen is.
PVV-beleid in alle landen behalve Nederland?
Nu zowel Frankrijk als Duitsland een andere weg inslaan met strenger beleid is het opvallend dat de Nederlandse regering achterblijft. Waar in Nederland nog wordt gediscussieerd over de rechtstatelijkheid zijn onze omringende landen al druk bezig om beleid te verzilveren. Daarmee lijkt het alsof PVV-beleid overal mogelijk is, behalve in Nederland.
Overal in Europa PVV-beleid. Behalve in het land waar de PVV de verkiezingen won. pic.twitter.com/8iIRrZIPvZ
— Roelof Bouwman (@RoelofBouwman) October 1, 2024