Uitzetcentra buiten Europa: de oplossing voor falend migratiebeleid?
Een groot aantal Europese lidstaten, onder leiding van Nederland en Oostenrijk, pleit voor de oprichting van uitzetcentra voor afgewezen asielzoekers in landen buiten de Europese Unie. Dit plan is onderdeel van een bredere strategie om het terugkeerbeleid van migranten te versterken en illegale migratie tegen te gaan.
Nederland en Oostenrijk hebben het voorstel voor zogenaamde 'terugkeerhubs' gelanceerd, en een meerderheid van de EU-lidstaten schaart zich inmiddels achter dit idee. Het doel van deze centra is om uitgeprocedeerde asielzoekers sneller en efficiënter terug te sturen naar hun land van herkomst, iets waar veel Europese landen tot nu toe moeite mee hebben gehad. Het huidige terugkeerbeleid faalt, aangezien slechts een klein deel van de migranten die geen recht hebben op asiel daadwerkelijk wordt uitgezet.
Hoewel er brede steun is voor het plan binnen de EU, blijft het de vraag welk land buiten Europa bereid zal zijn om zo’n uitzetcentrum te huisvesten. De komende maanden zal de Europese Commissie zich buigen over dit voorstel en een concreet plan uitwerken. De vertrekkende Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, reageerde echter terughoudend op het idee. “Het is niet ons voorstel,” zei ze.
Ondanks deze kritische noot is er een duidelijke politieke verschuiving binnen de EU, waarbij landen en het Europees Parlement aandringen op een strenger migratiebeleid. Dit komt vooral na de laatste Europese verkiezingen, waarin rechtse partijen aanzienlijke winst boekten. De vraag naar een effectievere aanpak van illegale migratie klinkt steeds luider.