Twijfels over Giro555: donateurs wantrouwen politieke neutraliteit
Het conflict in het Midden-Oosten escaleert verder, wat in Nederland leidt tot veel demonstraties en verdeeldheid. Uit een onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat veel Nederlanders sceptisch staan tegenover de recente Giro555-hulpactie voor slachtoffers in Gaza, Libanon en Israël. Een ruime meerderheid van 67 procent denkt dat het ingezamelde geld niet op de juiste plek terecht zal komen. Ook de politieke neutraliteit van de actie wordt door bijna de helft van de ondervraagden in twijfel getrokken.
Donderdag werd Giro555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten. Op 16 oktober wordt er een grote landelijke actiedag gehouden, waarbij verschillende tv-zenders aandacht besteden aan de humanitaire ramp. Echter, de steunactie verloopt niet zonder controverse. Volgens De Telegraaf bestaan er binnen enkele deelnemende omroepen bezwaren over de verdeling van het gedoneerde geld. Het grootste deel van het ingezamelde geld zou naar Gaza gaan, met een kleiner deel naar Libanon en slechts 5 procent naar Israël. Sommige omroepen vinden de bijdrage aan Israël te klein, terwijl anderen vinden dat Israël geen geld zou moeten ontvangen.
Hoewel organisaties zoals Oxfam Novib, Kerk in Actie en het Rode Kruis samenwerken om hulp te bieden aan alle getroffenen, ongeacht de politieke kant van het conflict, twijfelen veel Nederlanders aan de neutraliteit van de actie. Giro555 benadrukt dat de hulpactie uitsluitend gericht is op het ondersteunen van slachtoffers en volledig politiek neutraal is. "De enige kant die wij kiezen is die van de slachtoffers, de mensen die onze hulp zo hard nodig hebben", aldus de organisatie.