Poolse premier eist dat Europa opschorten asielrecht accepteert
De Poolse premier Donald Tusk heeft aangekondigd dat het recht op asielaanvraag aan de Wit-Russische grens tijdelijk wordt opgeschort, meldt Politico. Tusk verklaarde dat deze maatregel noodzakelijk is om de "hybride oorlogsvoering" van Rusland tegen te gaan.
Gaat Europa het accepteren?
Tusk heeft aangegeven dat hij tijdens de EU-Raadstop deze week het accepteren van zijn besluit zal eisen: "Of Europa het nu leuk vindt of niet, de nieuwe migratiestrategie van Polen zal de tijdelijke territoriale opschorting van het recht op asiel omvatten", aldus Tusk.
Tusk pleit voor deze maatregel omdat hij beweert dat Rusland via de Wit-Russische grens asielzoekers naar Polen stuurt om het land te destabiliseren.
Het is te verwachten dat Tusk groen licht krijgt vanuit Brussel. In 2023 kwam hij aan de macht door de grootste partij, PiS, buiten de regering te houden via een brede coalitie van centrumrechtse, liberale en sociaal-democratische partijen.
PiS, net als Fidesz in Hongarije, ligt onder zware kritiek van de Europese Commissie omdat beide partijen zich verzetten tegen de koers van Brussel. Voor de Europese Commissie is het daarom van belang om goede relaties te onderhouden met Tusk, die als een beter alternatief wordt gezien.
Het opschorten van het recht op asiel is echter zeer problematisch voor de Europese Commissie. Dit kan een domino-effect veroorzaken waarbij andere Europese landen onder vergelijkbare omstandigheden het recht op asiel eveneens opschorten.
De Europese Commissie bevindt zich hierdoor in een moeilijke positie. Enerzijds willen ze Tusk, hun bondgenoot, niet onder druk zetten omdat dit zijn politieke positie kan verzwakken. Anderzijds willen ze de controle over het asielbeleid in Europa behouden.
Deze situatie kan ook kansen bieden voor landen die een strenger asielbeleid willen voeren, om de machtsverhoudingen in Europa meer in de richting van de lidstaten te verschuiven. De vraag blijft echter of die landen hierin zullen slagen, gezien het feit dat de Europese Commissie er alles aan zal doen om haar macht te behouden.