Rosenmöller treedt niet terug als ABP-bestuurder ondanks schijn van belangenverstrengeling
GL/PvdA-prominent Paul Rosenmöller houdt vast aan zijn dubbelfunctie van ABP-bestuurder en fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Volgens hem is er geen sprake van belangenverstrengeling, ondanks het feit dat zijn fractie vorig jaar voor de nieuwe pensioenwet stemde. Dit blijkt na vragen van 50Plus-senator Martin van Rooijen.
Vorig jaar keurde de Eerste Kamer de nieuwe pensioenwet WTP goed. Hierover was nogal veel te doen, omdat meerdere senatoren (indirect) banden bleken te hebben met de pensioenlobby. Een naam die hierbij terugkeert is die van Paul Rosenmöller. Sinds 2021 is Rosenmöller een bestuurder bij het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP.
Gezien Rosenmöllers aanstelling bij ABP is JA21 kritisch op zijn rol in het pensioendebat. "GroenLinks is al slim genoeg om Rosenmöller niet het woord te laten voeren bij de pensioenwet," vertelt senator Toine Beukering bij NieuwRechts. "Er is een integriteitscode in de Eerste Kamer, dus als hij toch wél zal stemmen, zal daarop denk ik zeker gereageerd worden."
Hoewel zijn fractie voorstemde, stelde Rosenmöller bij Sven Op 1 dat hij 'geen persoonlijk belang' heeft bij de nieuwe pensioenwet. Hij benadrukte: "Ik vind mijzelf volstrekt onafhankelijk, maar ik wil ook geen schijn wekken,"
Terugtreden uit ABP-bestuur
Ruim een jaar na de pensioenstemming heeft 50Plus-senator Martin van Rooijen nog steeds zijn twijfels bij de vermeende integriteit van Rosenmöllers inzake het pensioendebat. Zeker ook omdat pensioenfondsen eerder dit jaar druk probeerden uit te oefenen op het nieuwe kabinet om de nieuwe pensioenwet uit te voeren. Daarom vraagt Van Rooijen in een Eerste Kamerdebat of Rosenmöller bereid is om één van zijn twee functies neer te leggen.
Maar hier gaat Rosenmöller niet direct op in. Hij benadrukt dat hij al niet de woordvoerder is van het pensioendossier namens zijn fractie. "Ik zit in het bestuur van ABP. En ik vind het vanuit die verantwoordelijkheid eigenlijk niet verstandig om hier het woord te voeren over pensioenen."
Mijn vraag aan Rosenmöller:
— Martin van Rooijen (@MvRooijen) October 12, 2024
“Om alle schijn te vermijden,
bent u bereid uw lidmaatschap van het ABP bestuur te beëindigen, dan wel het lidmaatschap van de Eerste Kamer?
Ja of nee?”
Er komt geen antwoord
Hij speelt de vermoorde onschuld
En houdt zijn 2 petten op@nu pic.twitter.com/vsI9ZRnkdt
Maar volgens Van Rooijen is er wel degelijk sprake van belangenverstrengeling. Hiervoor baseert hij zich op eerdere uitspraken van Rosenmöller en ABP: "In het persbericht van het ABP toen u lid van de bestuurwet stond, dat ze blij waren dat u daar lid van werd, want dan kon er ook kon u ook mee gaan werken aan het nieuwe pensioenstelsel en u heeft zelf ook in diverse uitlatingen gezegd dat u blij was dat u dan ook het nieuwe stelsel vorm kon geven."
Daarom vraagt Van Rooijen nogmaals of Rosenmöller ofwel zijn ABP-functie ofwel zijn Eerste Kamerfunctie wil opgeven. Maar hierop krijgt hij een ontkennend antwoord: "Nou in ieder geval niet een antwoord op uw vraag."
Miljardenverlies door 'groen beleggen'
In hetzelfde jaar dat Rosenmöller aantrad als bestuurslid, is ABP ambitieus klimaatbeleid gaan voeren. In 2021 kondigde het pensioenfonds aan al zijn aandelen in fossiele bedrijven te zullen verkopen. Maar de gevolgen hiervan bleken desastreus: het verlies wordt geschat op honderden miljoenen tot wellicht zelfs meerdere miljarden euro's aan Nederlands pensioengeld.
PVV-Kamerlid Léon de Jong bespeurt dan ook een duidelijk verband: 'ABP is alleen maar bezig met linkse klimaatpolitiek. De invloed van de vreselijke Paul Rosenmöller kost pensioendeelnemers bakken met pensioengeld.'
Tot slot was er nog meer kritiek op de nieuwe pensioenwet die vorig jaar werd aangenomen in de Eerset Kamer. Volgens critici zou de pensioenwet niet voldoen aan de Grondwet, aangezien er ook iets staat vermeld over het pensioen van oud-politici. Dit is echter niet besproken in de Tweede Kamer, wat grondwettelijk wel moet. Drie hoogleraren hadden daarom een brandbrief gestuurd naar de voorzitter van de Eerste Kamer.