Premier Schoof: 'Opt-out asielbeleid geen prioriteit voor Nederland'
Het Nederlandse kabinet heeft vorige maand een verzoekbrief naar de Europese Commissie gestuurd waarin het vraagt om een opt-out op het Europese asielbeleid. Premier Dick Schoof heeft echter aangegeven dat de prioriteiten van het kabinet op andere zaken liggen, waardoor dit plan voorlopig op de lange baan is geschoven. Dit bleek tijdens een debat over de aankomende Europese top.
Het verzoek om een opt-out op het Europese asielbeleid werd al gezien als een symbolische actie. Hoewel minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, het belang van dit signaal benadrukte, erkende premier Schoof dat het niet de Europese Commissie is die over een dergelijke uitzondering beslist. Hiervoor is unanieme goedkeuring van alle EU-lidstaten nodig, wat slechts mogelijk is bij een verdragswijziging. Maar zo'n wijziging staat voorlopig niet op de agenda.
"Het was vooral bedoeld om onze wens kenbaar te maken", aldus Schoof. Hij legde uit dat het kabinet bewust heeft gekozen om de brief aan de Europese Commissie te sturen, ook al kan deze instantie niet over een opt-out beslissen. Het signaal was belangrijker dan de realisatie van een verdragswijziging. "De prioriteit ligt voor ons echt op andere dingen", voegde de premier toe.
Tijdens een bezoek aan Luxemburg vorige week, probeerde minister Faber steun te krijgen van andere Europese ministers voor de opt-out. Dit bleek echter een moeilijke missie. Meerdere EU-leiders gaven aan dat een opt-out onwenselijk is en dat ze liever inzetten op de gezamenlijke plannen die de Europese landen eerder dit jaar hebben goedgekeurd.
Hongarije was het enige land dat direct na het Nederlandse verzoek aangaf ook een opt-out te willen overwegen. Ondanks deze steun, blijft Nederland vooralsnog alleen staan in dit streven. De opt-out was een opvallend punt in het regeerakkoord van de huidige coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Het kabinet gaf eerder aan dat het een proces van lange adem zou zijn, maar het lijkt nu steeds meer op een symbolisch gebaar zonder directe gevolgen.