"Geef ons ons land terug": Australische senator confronteert koning Charles
Tijdens zijn bezoek aan het Australische parlement is de Britse koning Charles beschuldigd van genocide door de inheemse senator Lidia Thorpe. Na de toespraak van de koning liep Thorpe naar het podium en riep fel: "Dit is niet jullie land. Jullie hebben genocide gepleegd op ons volk. Geef ons ons land terug." Ze beschuldigde de Britten van het verwoesten van haar land en het stelen van haar volk en cultuur.
De senator uit de staat Victoria, zelf van Aboriginal afkomst, werd uiteindelijk door beveiligers uit de zaal geëscorteerd, terwijl ze bleef roepen: "Jij bent niet mijn koning." Noch koning Charles, noch de Australische premier Anthony Albanese reageerden op het incident, en het werd verder niet genoemd in hun officiële toespraken.
BREAKING:
— Chris Ship (@chrisshipitv) October 21, 2024
The end of King Charles speech has been interrupted by a protest from an indigenous campaigner.
Senator Lidia Thorpe shouted at the stage “you are not our King”, “this is not your land”.
She demanded the King apologise for British atrocities in Australia pic.twitter.com/ZytV8X9OC9
Thorpe, die al langer pleit voor de volledige onafhankelijkheid van Australië, heeft een geschiedenis van protesten tegen de monarchie. In 2022 kwam ze in het nieuws toen ze tijdens haar eedaflegging in het parlement koningin Elizabeth beschuldigde van kolonisatie. Toen zei ze: "Ik beloof trouw aan hare koloniserende majesteit koningin Elizabeth II," waarna ze werd gevraagd de eed opnieuw af te leggen zonder deze woorden.
Australië werd in 1901 formeel onafhankelijk, maar de Britse monarch blijft nog altijd het staatshoofd van het land. Dit blijft een gevoelig punt voor veel inheemse gemeenschappen, die nog altijd de gevolgen van de kolonisatie ervaren.
Uit een recente peiling blijkt dat 45 procent van de Australische bevolking de monarchie steunt, terwijl 33 procent liever een republiek zou zien. De rest van de bevolking heeft geen uitgesproken voorkeur. Thorpe is een prominente stem in het debat voor onafhankelijkheid en de rechten van de inheemse bevolking.