VN: vrouwen verloren 900 medailles aan mannen in vrouwensport
De deelname van mannen, die zich als vrouw identificeren, aan vrouwencompetities heeft ervoor gezorgd dat meer dan 600 vrouwelijke atleten tot eind maart 2024 bijna 900 medailles hebben verloren. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). Het rapport, gepresenteerd door de VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen en meisjes, Reem Alsalem, stelt dat de exacte impact zelfs groter kan zijn dan de gerapporteerde cijfers.
Het rapport werd op 8 oktober gepresenteerd aan de Algemene Vergadering van de VN en richt zich op de problematische gevolgen van de deelname van biologische mannen aan vrouwencompetities. Een van de belangrijkste punten in het rapport is dat de aanwezigheid van deze atleten niet alleen leidt tot verlies van medailles voor vrouwen, maar ook tot een verhoogd risico op fysieke verwondingen. Volgens Alsalem zijn vrouwelijke sporters kwetsbaarder voor ernstige verwondingen wanneer ze het moeten opnemen tegen atleten met een mannelijke lichaamsbouw.
'Atletes lopen grotere risico’s op verwondingen zoals uitgeslagen tanden, hersenschuddingen en botbreuken tijdens wedstrijden tegen biologische mannen', meldt het VN-rapport. Het risico beperkt zich echter niet alleen tot de competitie zelf. Ook in gedeelde ruimtes zoals kleedkamers en toiletten wordt het veiligheidsrisico verhoogd, met een grotere kans op seksuele intimidatie en fysiek geweld.
Oneerlijke voordelen en gevaarlijke praktijken
Het rapport stelt dat maatregelen die momenteel worden genomen om transatleten te reguleren, zoals het monitoren van testosteronniveaus, niet effectief zijn. 'Het onderdrukken van testosteron bij mannelijke atleten, ongeacht hun genderidentiteit, elimineert niet de fysieke voordelen die ze door hun mannelijke anatomie hebben opgebouwd. Dit benadeelt vrouwelijke sporters en is niet gebaseerd op solide wetenschappelijk bewijs', benadrukt Alsalem.
De VN-rapporteur wijst erop dat dit beleid niet alleen oneerlijk is, maar ook gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de betrokken atleten, zowel transgenders als hun vrouwelijke tegenstanders. Het rapport noemt de huidige testosteronlimieten 'arbitrair' en stelt dat deze de prestaties van mannelijke atleten in vrouwelijke competities op oneerlijke wijze bevoordelen.
Aanbevelingen
Als reactie op deze problemen roept de VN-rapporteur op tot strengere maatregelen om de veiligheid en eerlijkheid in vrouwencompetities te waarborgen. Ze stelt voor om terug te keren naar eenvoudige methoden zoals DNA-tests of geboortecertificaten om het geslacht van deelnemers vast te stellen. Deze suggesties zijn bedoeld om situaties zoals de controversiële boksgevechten tijdens de Olympische Spelen van Parijs te voorkomen, waar mannelijke atleten Imane Khelif en Lin Yu-ting vrouwelijke tegenstanders versloegen in bokswedstrijden.
Daarnaast dringt Alsalem er bij sportbonden op aan om de regels aan te scherpen en mannen uit te sluiten van vrouwencompetities om de kans op eerlijke concurrentie te waarborgen. Ze merkt op dat terwijl vrouwelijke atleten streng worden gecontroleerd op prestatieverhogende middelen, er nauwelijks toezicht is op de medicatie van mannelijke atleten, zoals testosterononderdrukkende middelen.