Israël: zes Al Jazeera-journalisten behoren tot Hamas
Het Israëlische leger (IDF) heeft deze week onthullende documenten vrijgegeven die aantonen dat zes journalisten van Al Jazeera ook actief zouden zijn geweest binnen terroristische groeperingen zoals Hamas en de Islamitische Jihad. De journalisten, allen afkomstig uit de Gazastrook, worden door de IDF genoemd als leden van deze extremistische organisaties.
De zes journalisten die door de IDF werden geïdentificeerd, zijn Anas al-Sharif, Alaa Salameh, Hossam Shabat, Ashraf al-Sarraj, Ismail Abu Omar en Talal al-Arrouqi. Uit de vrijgegeven documenten, waaronder spreadsheets met personeelsinformatie, trainingslijsten, telefoonlijsten en loongegevens, blijkt volgens het Israëlische leger dat deze personen tegelijkertijd militaire rollen binnen Hamas en de Islamitische Jihad vervulden, terwijl ze werkzaam waren als verslaggevers voor het Qatarese medianetwerk Al Jazeera.
Volgens de IDF tonen de documenten ondubbelzinnig aan dat deze journalisten betrokken waren bij de militaire takken van de terroristische organisaties en een cruciale rol speelden in de verspreiding van Hamas-propaganda, met name in de noordelijke Gazastrook.
Al Jazeera
Al Jazeera heeft de beschuldigingen fel verworpen. In een verklaring noemde de nieuwszender de informatie “verzonnen” en “een voor de hand liggende poging om de weinige overgebleven journalisten in de regio het zwijgen op te leggen”. De zender suggereert dat de beschuldigingen een poging zijn om de internationale berichtgeving over de conflictzone te belemmeren en de harde realiteit van de oorlog te verhullen.
De spanningen tussen Israël en Al Jazeera zijn de afgelopen tijd verder opgelopen. In april sloot de Israëlische regering het Al Jazeera-kantoor in het land met behulp van een noodwet, onder het mom van nationale veiligheidsrisico’s. Ook zijn de perskaarten van de journalisten van Al Jazeera in Israël ingetrokken, wat het voor de zender vrijwel onmogelijk maakt om nog op locatie verslag te doen in Israël.
De nieuwe beschuldigingen tegen Al Jazeera komen op het moment dat er al eerdere verdenkingen waren geuit tegen grote mediahuizen, zoals CNN, Reuters en AP. In november vorig jaar kwam informatie naar voren dat sommige van deze mediabedrijven mogelijk van tevoren wisten van de massamoorden door Hamas op Israëlische burgers, maar geen actie ondernamen om exclusieve beelden van de gruweldaden te verkrijgen. Journalisten zouden volgens berichten zelfs aanwezig zijn geweest bij de terreurdaden om deze op beeld vast te leggen.