Minister Keijzer: 'De woningnood vraagt om actie, niet om woorden'
Tijdens het begrotingsdebat over Volkshuisvesting heeft minister Mona Keijzer haar plannen gepresenteerd om de woningnood in Nederland aan te pakken. Ze benadrukte de urgentie van het woningtekort en stelde dat er snelle, concrete maatregelen nodig zijn om de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar te realiseren. Ze roept op om belemmerende regels te schrappen en pleit voor meer pragmatische oplossingen.
De minister refereerde aan de Wet betaalbare huur, die als doel heeft om 400.000 huurwoningen betaalbaar te maken. Dit is slechts een onderdeel van het bredere plan om de woningnood aan te pakken. Volgens Keijzer is het hoog tijd dat er wordt gestopt met eindeloos praten en dat er snel actie wordt ondernomen. Ze pleit voor een "realiteitsbonus" van vijf keer 1 miljard euro en aanvullende middelen voor de ontsluiting van grootschalige locaties. "Het gaat niet om mooie woorden, maar om daden", aldus Keijzer.
Een belangrijk onderdeel van haar strategie is het schrappen van overbodige regels die de bouw vertragen. Ze wil af van de opeenstapeling van regels en procedures die de woningbouw onnodig ingewikkeld maken. Ze gaf voorbeelden van regels die volgens haar uit het lood zijn geslagen, zoals beperkingen op het bouwen van woningen op boerenerven of het splitsen van woningen. Volgens Keijzer moeten deze regels vergunningsvrij worden gemaakt om de bouw te versnellen.
Om dit te bewerkstelligen, lanceerde ze het programma "STOER", wat staat voor "Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving". Dit programma moet de barrières voor woningbouw wegnemen en meer flexibiliteit in de regels brengen. Ze benadrukte dat de steun van de Kamer essentieel is om deze koerswijziging door te voeren.
Keijzer benadrukte de urgentie van het woningtekort en sprak over de frustraties van jongeren die geen woning kunnen vinden. Ze wees op het feit dat iedereen wel iemand kent die worstelt met het vinden van een woning. Ze stelde dat de woningnood nu een prioriteit is, naast migratie, en dat snelle actie noodzakelijk is om het tekort te verminderen. De minister wil de bouwsector stimuleren door een frisse wind door de branche te laten waaien. Ze benadrukte dat er niet langer alleen over plannen gepraat moet worden, maar dat er daadwerkelijk woningen moeten worden opgeleverd. Het kabinet heeft hiervoor 2,5 miljard euro gereserveerd voor de ontsluiting van grootschalige bouwprojecten.