Duitsland opent deuren voor nieuwe lichting kennismigranten
Terwijl Nederland zich buigt over maatregelen om arbeidsmigratie te beperken, zet Duitsland vol in op de komst van Indiase arbeidsmigranten om het personeelstekort op te vangen. Berlijn verhoogt het aantal werkvergunningen voor Indiase arbeidskrachten fors, van 20.000 naar 90.000 per jaar. Deze beslissing kwam voort uit gesprekken tussen bondskanselier Olaf Scholz en de Indiase premier Narendra Modi in New Delhi, waar beide leiders spraken over economische samenwerking en het aanpakken van personeelstekorten.
Scholz maakte duidelijk dat Duitsland behoefte heeft aan hoogopgeleide Indiase arbeidskrachten, voornamelijk voor functies in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en de IT-sector. "De boodschap is dat Duitsland openstaat voor geschoolde arbeiders," verklaarde Scholz. Om de toegang te vergemakkelijken, worden procedures voor Indiase werkvisa vereenvoudigd en beroepsopleidingen erkend. De uitbreiding van werkvergunningen sluit aan bij eerdere afspraken om Indiase studenten naar Duitsland te halen voor studies en werkervaring.
In Nederland is de situatie anders. Hier overweegt het kabinet maatregelen om het aantal arbeidsmigranten juist te verminderen. De overheid wil misstanden aanpakken en wil migratie beperken tot hoogopgeleide, gespecialiseerde arbeidskrachten die de Nederlandse economie verder kunnen versterken. Met 400.000 openstaande vacatures is het personeelstekort echter nijpend, en bedrijven waarschuwen dat ze niet zonder arbeidsmigranten kunnen functioneren.
Hoewel het kabinet begrip toont voor de zorgen in de samenleving, zijn de precieze plannen en doelstellingen nog niet bekend. Het is onduidelijk met welk percentage Nederland de arbeidsmigratie wil verminderen, maar de roep om een gerichter beleid klinkt steeds luider.