'Van klimaathysterie tot genderstrijd: absolutisme bedreigt ons gezonde verstand'
Patrick West schrijft in een column dat we leven onder een nieuwe “tirannie van de zelfrechtvaardigen.” West observeert dat moreel relativisme plaats heeft gemaakt voor een samenleving vol strakke, onverzettelijke morele overtuigingen. Politieke en maatschappelijke kwesties zijn nu vaak gevechten tussen ‘goed’ en ‘kwaad’. West bekritiseert dit zwart-witdenken, dat volgens hem leidt tot intolerantie en verdeeldheid.
Van het Israëlisch-Palestijnse conflict tot klimaatverandering: steeds vaker staan mensen lijnrecht tegenover elkaar, overtuigd van hun eigen gelijk en zonder ruimte voor nuance. West haalt de Canadese academicus Eric Kaufmann aan, die in zijn boek Taboo stelt dat deze ontwikkeling ons publieke debat verstikt en vrijheid van meningsuiting inperkt.
De column gaat ook in op de identiteitspolitiek en hoe dit volgens West leidt tot ‘intellectuele apathie’ en ‘cognitieve starheid’. Het uitroepen van zaken als milieuactivisme en genderidentiteit tot absolute waarheden zorgt er volgens hem voor dat sommige groepen zich moreel verheven voelen, wat leidt tot polarisatie en het gebruik van ‘slogans en intimidatie’ in plaats van open debat. Volgens West sluit dit aan op Friedrich Nietzsche’s waarschuwingen voor een cultuur van kuddegeest en machtswellust.
Een ander voorbeeld dat West aanhaalt, is de ‘pronoun-revolutie’ en de toenemende druk om mensen aan te spreken met zelfgekozen voornaamwoorden. Hij noemt dit fenomeen een bron van verwarring en fragmentatie, wat volgens hem eerder bijdraagt aan verdeeldheid dan aan begrip.
West sluit af met een reflectie op de reisjournalen van acteur Michael Palin, die de bekende wereldreiziger en komiek als kwetsbaar en menselijk neerzetten. Een herinnering, zegt West, dat onder het oppervlak van publieke figuren vaak een complex en onzeker persoon schuilgaat.