Iconische melkveehouderij stopt na 40 jaar wegens stikstofbeleid
Het doek valt voor de iconische melkveehouderij van de familie Grin. Na 40 jaar koeien melken, eindigt hun boerderij gedwongen door strenge stikstofregels. De stal, de schuren, de gierkelders – alles gaat tegen de vlakte, alleen het woonhuis blijft. Boerin Anje Grin en haar familie accepteren de uitkoopregeling, maar met gemengde gevoelens. Dit meldt Omroep Flevoland.
De melkveehouderij van de Grins, gelegen dicht bij de Veluwe, geldt als één van de modernste boerderijen in Nederland. Desondanks is het bedrijf door het Rijk aangemerkt als ‘piekbelaster’ vanwege de stikstofuitstoot. Dit label houdt in dat de vergunning niet wordt verlengd. De modern ingerichte stal stoot volgens Anje Grin minder stikstof uit, die bovendien in de directe omgeving neerslaat, maar dat maakte geen verschil voor de beleidsmakers. Zonder alternatief, ging de familie akkoord met de uitkoopregeling.
De sluiting van het familiebedrijf heeft meer teweeggebracht dan enkel de ontmanteling van een boerderij. Ruim een jaar geleden trok Anje Grin de aandacht van de internationale pers. Journalisten en cameraploegen uit de Verenigde Staten, Rusland, Italië en Australië kwamen naar Biddinghuizen om haar verhaal te horen.
“Niemand in het buitenland begrijpt wat wij hier in Nederland aan het doen zijn,” zegt Grin aan Omroep Flevoland. Ze vertelde haar verhaal onder meer aan de New York Times en London Times. Ook verschillende politici bezochten haar, maar konden niets veranderen aan de regelgeving.
Afscheid en een toekomst in jongvee
De koeien van de familie worden volgend jaar op 16 april geveild. Elk dier krijgt zijn eigen podium, en Anje plant een afscheid vol symboliek en grandeur. De veilingdag zal tevens een afsluiting zijn van hun lange carrière als melkveehouders. Daarna wacht de familie Grin een toekomst in Nunspeet, waar ze al jaren een jongvee-opfokbedrijf runnen. Dit bedrijf valt buiten de afkoopregeling en mag behouden blijven.
Na de ontmanteling krijgt het erf een nieuwe bestemming als locatie voor een aardappelschuur. Van de originele gebouwen blijft niets staan, zelfs niet de oude schokbetonschuur, die eveneens gesloopt moet worden. Toch biedt de stal een verrassend nieuw hoofdstuk: een geïnteresseerde boer in Drenthe overweegt de stal over te nemen. Voor de hergebruikte stal krijgt hij mogelijk een voordeligere hypotheek. Dit zou betekenen dat een deel van het werk van de Grins elders voortleeft.