Regering Oostenrijk schuift naar links ondanks rechtse verkiezingsuitslag
De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer, leider van de conservatieve ÖVP, is in gesprek met de sociaaldemocratische SPÖ over een mogelijke ‘grote coalitie’. Dit meldt nieuwsmedium Exxpress. Deze gesprekken zijn omstreden vanwege een recente rechtse verkiezingsuitslag, vooral binnen Nehammers eigen partij.
Met 28,8 procent van de stemmen kwam de rechtse anti-immigratiepartij FPÖ als winnaar uit de verkiezingen in september, terwijl de ÖVP 26,3 procent behaalde. Traditioneel krijgt de grootste partij in Oostenrijk de kans om een regering te vormen, maar alle partijen hebben tot dusver geweigerd samen te werken met de FPÖ. Dit zet Nehammer onder druk om een coalitie te vormen met de SPÖ, geleid door Andreas Babler, een uitgesproken marxist.
Niet iedereen binnen de ÖVP steunt de keuze voor een samenwerking met de SPÖ. Voormalig parlementslid Martin Engelberg uitte recent zijn onvrede over de huidige koers van zijn partij. Ook Christoph Drexler, de gouverneur van Stiermarken en lid van de ÖVP, uitte zijn twijfels. Hij betwijfelt of er op economisch gebied overeenstemming mogelijk is tussen de ÖVP en de sociaaldemocraten.
Druk om naar links te verschuiven
Het vooruitzicht op een coalitie met de SPÖ, en mogelijk een derde partner zoals de liberale NEOS of de Groenen, baart sommige leden van de ÖVP zorgen. Door samen te werken met linkse partijen zou de ÖVP namelijk gedwongen kunnen worden haar beleid naar links te verschuiven, wat indruist tegen de voorkeuren van veel kiezers. Veel politieke analisten wijzen erop dat de FPÖ op belangrijke thema’s, zoals migratie, inhoudelijk dichter bij de ÖVP staat dan de linkse partijen.
Naast kritiek op Nehammer zelf, richt het ongenoegen zich ook op bondspresident Alexander Van der Bellen. Een petitie, die op 22 oktober werd gelanceerd en inmiddels door 69.000 Oostenrijkers is ondertekend, roept op tot zijn onmiddellijke aftreden. Van der Bellen gaf Nehammer de taak om een coalitie te vormen, ondanks de hoge score van de FPÖ.
Uit een recente peiling, de jaarlijkse ‘Institutions Trust Index’ van het OGM-instituut, blijkt bovendien dat het vertrouwen in Van der Bellen met zes procentpunten is gedaald ten opzichte van vorig jaar, tot 22 procent. Hiermee scoort hij weliswaar hoger dan de EU en de media, die beiden negatieve scores behalen, maar de daling is significant.