Onthuld: Imane Khelif heeft testikels en mannelijke genen
De Algerijnse bokser Imane Khelif, recent winnaar van een gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs, is het middelpunt van een nieuwe controverse. Een uitgelekt medisch rapport onthult dat Khelif mogelijk een aangeboren geslachtsontwikkelingsstoornis heeft, met als gevolg XY-chromosonen en inwendige testikels. De informatie is afkomstig van een rapport opgesteld door Franse en Algerijnse endocrinologen, meldt nieuwsmedium Reduxx.
Khelif won afgelopen zomer de gouden medaille in het boksen voor vrouwen in de gewichtsklasse van 65 kilogram. Maar nu wordt de deelname van Khelif aan het vrouwentoernooi ter discussie gesteld door sportdeskundigen en belangenorganisaties, aangezien uit een eerdere medische IBA-test bleek dat Khelif mannelijke genen had.
Deze bevinden worden opnieuw bevestigd in een nieuw medisch rapport, opgesteld door endocrinologen Soumaya Fedala en Jacques Young. De artsen stellen vast dat Khelif lijdt aan een 5-alfa-reductasestoornis, een zeldzame genetische aandoening die normaal gesproken voorkomt bij mannen en leidt tot afwijkende geslachtsontwikkeling. Volgens het rapport werd vastgesteld dat Khelif geen baarmoeder heeft, maar wel inwendige testikels en een verhoogd testosterongehalte.
Bij puberteit kan deze aandoening leiden tot fysieke kenmerken die typisch zijn voor mannen, zoals spiergroei en het ontbreken van borstontwikkeling. Zonder klinische diagnose kunnen sommige mannen met 5-alfa-reductasestoornis zich vrouw voelen, zelfs in de volwassenheid.
Eerder al geschorst
Eerder in 2023 werd Khelif door de Internationale Boksbond (IBA) gediskwalificeerd op basis van afwijkende chromosoomresultaten. Haar coach, Georges Cazorla, gaf destijds toe dat er sprake was van een “probleem met de chromosomen.” Hij voegde eraan toe dat Khelif sindsdien testosteronsuppressie ondergaat, een maatregel die ook wordt toegepast om atleten in lijn te brengen met de richtlijnen van het vrouwenboksen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt echter als enige eis voor deelname dat de geslachtsaanduiding op het paspoort vrouwelijk is.