Van Houwelingen: 'In plaats van groene groei spreken we eigenlijk van groene krimp'
FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen haalt hard uit tijdens het begrotingsdebat Klimaat en Groene Groei 2025 naar de doelstelling van het kabinet om in 2050 'klimaatneutraal' te zijn. Volgens Van Houwelingen zal het beleid leiden tot economische krimp door de stijgende energieprijzen. Daarnaast trekt Van Houwelingen de klimaatcrisis in twijfel.
Van Houwelingen spreekt zich uit tegen de gevolgen van de doelstelling van dit kabinet om in 2050 klimaatneutraal te zijn: "Het afschakelen van klassieke fossiele brandstoffen zoals benzine en aardgas betekent bovendien dat onze gehele economie geëlektrificeerd moet worden. Dat kan ons elektriciteitsnet simpelweg niet aan. Bijna 10.000 bedrijven wachten inmiddels op een elektriciteitsaansluiting, en maar liefst een op de drie straten in Nederland moet open om het net te verzwaren; een operatie waarbij de Deltawerken in het niet vallen, aldus TenneT. Dit is een ongekende kapitaalvernietiging."
Volgens Van Houwelingen zorgt het klimaatbeleid ervoor dat Nederland economische problemen zal ondervinden. Hij stelt dan ook dat het beter zou zijn om te spreken van 'het ministerie van Klimaat en Groene Krimp'.
Naast het feit dat het klimaatbeleid negatieve gevolgen heeft voor de Nederlandse economie, beoogt Van Houwelingen dat de veronderstelde klimaatcrisis, waarmee de drastische maatregelen worden gelegitimeerd, niet overeenkomt met het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC), het meest toonaangevende klimaatrapport: "De meeste extremen zijn helemaal niet toegenomen. Er zijn niet meer overstromingen en orkanen. Er is niet meer droogte. Dat erkent nota bene het IPCC zelf in zijn laatste rapport, uit 2021."
Van Houwelingen gaat zelfs zo ver om te stellen dat er geen klimaatcrisis is op basis van de Clintel-verklaring. Clintel is een organisatie die zich verzet tegen het standpunt dat er sprake is van een klimaatcrisis. "Er is immers helemaal geen klimaatcrisis, zo stellen maar liefst 2.000 wetenschappers, waaronder Nobelprijswinnaars, die de klimaatdeclaratie van Clintel hebben ondertekend", aldus Van Houwelingen.