Oproep tot jihadistische strijd in Parijs in aanloop naar voetbalwedstrijd
Op sociale media circuleren oproepen tot een jihadistische strijd in Parijs. De aanleiding hiervoor vormt de voetbalwedstrijd die Frankrijk en Israël donderdagavond spelen in de Nations League. Dit leidt tot enorme spanningen, met zelfs oproepen tot rellen en geweld.
In de aanloop naar de Nations League-wedstrijd tussen Frankrijk en Israël neemt de spanning in Parijs toe. De Franse autoriteiten hebben buitengewone veiligheidsmaatregelen getroffen voor de wedstrijd, die deze week plaatsvindt in de Parijse voorstad Saint-Denis, een omgeving met een grote islamitische gemeenschap. De inzet van 4.000 politieagenten en rijkswachters moet zorgen voor een veilige avond, waarbij ook de elite-eenheid klaarstaat om in te grijpen.
Online circuleren er allerlei oproepen tot geweld, zelfs tot een jihadistische strijd. 'De jongeren in Parijs bereiden zich voor. Europa kijkt naar de helden. 14 november, voor onze gevallen kinderen', luidt de tekst in een video. Op de AI-gemaakte beelden is te zien hoe jonge migranten zich verenigen in een jihadistische militiegroep op de straten van Parijs. In de kofferbak van jeeps staan jongeren met vuurwapens te zwaaien, geïnspireerd op de terreurgroepen in het Midden-Oosten. Tot slot is te zien hoe Parijs letterlijk in vlammen opgaat, onder begeleiding van islamitisch "Allahu akbar"-gezang. Op een andere afbeelding wordt er verwezen naar de recente jodenjacht in Amsterdam, toen een Israëlische voetbalfan in de gracht werd geduwd.
Iedereen die niet ziet dat West-Europa wordt bedreigd door islamitische migranten uit de Maghreb en het Midden-Oosten, kijkt weg en draagt zo bij aan het gevaar.
— Meri (@Merii_nl) November 11, 2024
Op social media circuleren al dagen video’s, veelal geïnspireerd of verspreid door Hamas, die met termen als ‘inferno’… pic.twitter.com/AfavzsKKrH
'Iedereen die niet ziet dat West-Europa wordt bedreigd door islamitische migranten uit de Maghreb en het Midden-Oosten, kijkt weg en draagt zo bij aan het gevaar. Op social media circuleren al dagen video’s, veelal geïnspireerd of verspreid door Hamas, die met termen als "inferno" en "helden" oproepen tot een "Jodenjacht" tijdens de voetbalwedstrijd Frankrijk-Israël', luidt een commentaar op X.
Torenhoge spanningen voor wedstrijd
De voetbalwedstrijd wordt bijgewoond door president Emmanuel Macron en premier Michel Barnier, die met hun aanwezigheid een boodschap van solidariteit en broederschap willen uitdragen. Sinds de recente spanningen tussen Israël en Hamas zijn antisemitische incidenten in Frankrijk echter sterk gestegen. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat in de eerste helft van 2024 het aantal antisemitische incidenten met 192 procent is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De Franse inlichtingendienst waarschuwt dat deze trend verband houdt met het voortdurende conflict in het Midden-Oosten.
Na de gewelddadige incidenten tijdens een Europa League-wedstrijd in Amsterdam, waarbij supporters van Maccabi Tel Aviv gewond raakten, hebben Israëlische autoriteiten hun burgers afgeraden naar het Stade de France te reizen. Om vergelijkbare incidenten te voorkomen, wordt in Frankrijk sterk ingezet op veiligheidsmaatregelen: supporters moeten naast hun toegangsbewijs ook een identiteitsbewijs tonen, en de voorste rijen van het stadion blijven leeg om het risico op veldbetreding te verkleinen.
De wedstrijd kent een laag aantal verwachte toeschouwers: van de gebruikelijke duizenden zijn er nu slechts 20.000 kaarten verkocht, met name door veiligheidszorgen en de politieke lading van het duel. Fabien Bonnel, hoofd van supportersvereniging Irrésistibles Français, verklaarde dat hun gebruikelijke opkomst van 1.500 supporters nu is gedaald tot 225. Een deel van de fans kiest bewust voor een boycot uit protest tegen de Israëlische militaire acties in Gaza, meldt De Telegraaf.
De winkels in de buurt van het stadion blijven gesloten vanwege mogelijke ongeregeldheden. Bewoners van Saint-Denis hebben hun zorgen geuit, geïnspireerd door de incidenten in Amsterdam en recente opstoten in Parijs. Een lokale winkelier vertelde aan France Info dat hij al om drie uur ’s middags zijn winkel sluit. “Dat is een voorzorgsmaatregel na alles wat we in Amsterdam hebben gezien,” verklaarde hij.
Andere spanningen in Parijs
De wedstrijd valt samen met andere gevoelige evenementen: op 13 november organiseren de pro-Israëlische vereniging 'Israël is voor altijd' en verschillende pro-Palestijnse organisaties evenementen in Parijs. De pro-Israël-groep houdt een gala met Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich als hoofdgast. Hoewel Smotrich nu alleen via een videoboodschap aanwezig zal zijn, hebben tientallen Franse organisaties en linkse politieke partijen geprobeerd het gala te verbieden. Tegelijkertijd wordt een pro-Palestijnse demonstratie georganiseerd door de extreemlinkse partij LFI. De politieprefect wil de route aanpassen om mogelijke confrontaties te voorkomen, al blijft de massale toeloop van bezoekers een zorg.
De term “gala van haat en schande” is gebruikt door critici van het Israël-gala, terwijl tegenstanders van het pro-Palestina protest zich zorgen maken over mogelijke confrontaties. Het besluit om beide evenementen door te laten gaan ondanks de risico’s, leidt tot frustratie bij de veiligheidsdiensten, die de komende dagen paraat staan voor mogelijke escalaties.