Argentinië trekt zich terug uit VN-klimaattop: 'Klimaatcrisis is een linkse leugen'
Tijdens de lopende klimaatconferentie COP29 van de Verenigde Naties heeft Argentinië zich onverwacht teruggetrokken, meldt The Guardian. Dit besluit gebeurt op bevel van Argentijnse president Javier Milei, die de klimaatcrisis eerder bestempelde als een "socialistische leugen".
De Argentijnse ondersecretaris van Milieu, Ana Lamas, bevestigde het nieuws van de terugtrekking. “Wij hebben instructies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om niet meer deel te nemen,” verklaarde ze in een korte persmededeling. Verdere vragen over de mogelijkheid dat Argentinië het Akkoord van Parijs verlaat, liet Lamas onbeantwoord.
Met de terugtrekking uit COP29 in Azerbeidzjan beëindigt Argentinië niet alleen zijn betrokkenheid bij de huidige onderhandelingen, maar zet het land ook zijn rol in de wereldwijde klimaatgemeenschap op losse schroeven. COP29 is een belangrijk moment voor landen om te werken aan gemeenschappelijke strategieën voor het aanpakken van klimaatverandering, maar Argentinië kiest ervoor om de deur voorlopig te sluiten.
President Milei heeft de klimaatcrisis vaak in twijfel getrokken en deze aangeduid als een ‘socialistische leugen’. Zijn kritiek op de internationale klimaatgemeenschap is breed: volgens hem worden klimaatmaatregelen misbruikt voor politieke controle en als middel om geldstromen te beheersen. Milei’s standpunten hebben hem veel aanhangers opgeleverd in binnen- en buitenland, maar zijn aanpak wekt ook bezorgdheid in de rest van de wereld.
Sinds zijn aantreden heeft Milei het ministerie van Milieu gedegradeerd tot een afdeling onder Buitenlandse Zaken, en bezuinigingen doorgevoerd die prioriteit geven aan economische stabilisatie boven milieubeleid. Met deze ingreep geeft de president een krachtig signaal af dat hij niet van plan is om te voldoen aan de mondiale normen rond klimaatbeleid die zijn voorgangers wel probeerden te respecteren.
Verbonden met Trump en Musk
De politieke koers van Milei wordt ondersteund door zijn connecties met invloedrijke figuren als aanstaand Amerikaans president Donald Trump en tech-ondernemer Elon Musk. Beide personen staan bekend om hun kritische houding ten aanzien van klimaatbeleid: Trump trok de Verenigde Staten destijds terug uit het Akkoord van Parijs, en Musk uitte meermaals zijn scepticisme over de haalbaarheid van grootschalige energietransities zonder enorme investeringen en innovatieve technologieën.
Analisten zien in de vriendschap tussen Milei, Trump en Musk een ideologische overeenkomst die vergaande invloed kan hebben op de internationale politiek. Met Milei aan het roer kiest Argentinië voor een koers die sceptisch is over de voordelen van multilaterale klimaatakkoorden en zich meer richt op nationale belangen en economische groei.