Duitsland: voorstel voor aparte 'vrouwenwagons' wegens treingeweld
Antje Kapek, Groen raadslid Berlijn, heeft volgens NiUS opgeroepen tot de introductie van aparte wagons waarin uitsluitend vrouwen mogen plaatsnemen. Het voorstel van Kapek is een reactie op de toename van seksueel geweld in treinen en bussen in Duitsland, waarbij vooral mannen zonder Duitse nationaliteit of met een migratieachtergrond als daders worden genoemd.
Toename van seksueel geweld in het openbaar vervoer
Duitsland heeft de afgelopen jaren te maken met een toename van seksueel geweld tegen vrouwen in het openbaar vervoer. In Berlijn worden momenteel dagelijks meldingen gedaan van ernstig seksueel geweld. Ook in andere steden, zoals Frankfurt, neemt het geweld in het openbaar vervoer toe.
Kapek heeft daarom voorgesteld om, net als in landen zoals Japan en India, aparte wagons in treinen in te richten waar alleen vrouwen toegang toe hebben. Met dit voorstel wil de Groene Partij een oplossing bieden zonder de grondoorzaken van het seksueel geweld tegen vrouwen te onderzoeken.
Uit cijfers blijkt dat een meerderheid van de daders, 55,8 procent, mannen zonder Duitse nationaliteit of met een migratieachtergrond betreft. Critici van Kapeks voorstel stellen daarom dat deze situatie onderdeel is van een breder probleem rond migratie. In het voorstel van Kapek wordt echter geen aandacht besteed aan de onevenredige verdeling van misdrijven die samenhangt met migratie.
Toenemend geweld op treinstations
Naast seksueel geweld in het openbaar vervoer, neemt ook het geweld op treinstations sterk toe. Door deze toename wordt het Duitse openbaar vervoer steeds onveiliger.
In de eerste helft van 2024 heeft de Duitse politie 13.543 gewelddadige misdrijven op treinstations gerapporteerd. Het is echter niet duidelijk in hoeverre deze misdrijven volledig en nauwkeurig worden geregistreerd.
Wat wel duidelijk is, is dat Duitsland de golf van (seksueel) geweld niet langer kan of wil negeren. Zelfs de Groene Partij pleit nu, zij het gedeeltelijk, voor actie. Hierdoor lijkt het maatschappelijk debat in Berlijn en in Duitsland als geheel onvermijdelijk te worden, met als doel passende oplossingen te vinden om de toename van geweld tegen te gaan.