Torenhoge asielkosten in Gelders vakantiepark: 16.000 euro per stacaravan elke maand
Uit een nieuw onderzoek van de ambtelijke verkenning van de provincie Gelderland blijkt dat er in vakantiepark De Oude Molen in Groesbeek 16.00 euro per stacaravan aan belastinggeld wordt uitgegeven voor de opvang van asielzoekers. De burgemeester van de gemeente Berg en Dal, waar Groesbeek onder valt, grijpt in en sluit het vakantiepark voor asielzoekers, meldt De Telegraaf.
'Luxe' stacaravans?
Door de vele geruchten in de gemeente is uiteindelijk door de provincie Gelderland een onderzoek ingesteld naar vakantiepark De Oude Molen. Uit het rapport van de provincie blijkt dat "er 139 zogeheten nareizigers verblijven, allen familieleden van asielzoekers die al een verblijfstatus in ons land kregen", aldus de burgemeester van de gemeente Berg en Dal, Mark Slinkman.
Er wordt door het vakantiepark fors verdiend aan de situatie, aldus de burgemeester: "Wekelijks wordt 4000 euro per stacaravan betaald, wat met negentien chalets een slordige drie ton per maand oplevert."
Het vakantiepark zou vooral toeristen moeten aantrekken, wat onder de huidige omstandigheden niet gebeurt: "Deze deal is aantrekkelijk voor de camping, maar als er blijvend asielzoekers zitten in plaats van toeristen, lijden de deels van recreanten afhankelijke horeca, winkels en fietsverhuurders flink omzetverlies."
Het was voor de gemeente Berg en Dal schrikken, doordat het college van de gemeente niet was geïnformeerd over de aanwezigheid van de asielzoekers op het vakantiepark. De asielzoekers zijn onder andere afkomstig uit Somalië en Eritrea en bestaan met name uit vrouwen en kinderen. Het COA geeft aan dat ze vergeten zijn de gemeente te informeren, aldus COA-zegsman Jan Scholten. De zaak ligt gevoelig, omdat minder dan een jaar geleden het COA de gemeente ook al was vergeten te informeren over het onderbrengen van een groep asielzoekers in een hotel in Berg en Dal. Het COA biedt zijn excuses aan: "We hebben de gemeente excuses aangeboden en beloven beterschap."
De burgemeester vindt vooral dat er nu actie wordt ondernomen en heeft het vakantiepark bevolen de "COA-chalets" te ontruimen. Op het niet opvolgen van het gebod van de burgemeester staat een boete van 250.000 euro per overtreding.