Rusland verbiedt kinderadoptie naar landen die gendertransitie toestaan
President Vladimir Poetin heeft afgelopen zaterdag een wet ondertekend die de adoptie van Russische kinderen naar landen waar geslachtsverandering is toegestaan, verbiedt. De nieuwe regelgeving is een volgende stap in het strenge anti-genderbeleid van Rusland, meldt persbureau AP.
Het adoptieverbod, goedgekeurd door beide huizen van het Russische parlement, is specifiek gericht op landen waar wetgeving geslachtsveranderingen mogelijk maakt. Onder de landen die door deze nieuwe wet worden getroffen, bevinden zich minstens 15 naties, waaronder veel Europese landen, Canada, Australië en Argentinië. Al eerder, in 2012, verbood Rusland de adoptie van kinderen door Amerikaanse burgers.
Volgens parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin, een van de auteurs van de wet, is het essentieel “mogelijke gevaren te elimineren in de vorm van geslachtsverandering die geadopteerde kinderen in deze landen kunnen ondergaan”.
Naast het adoptieverbod heeft Poetin ook een wet goedgekeurd die de verspreiding van materiaal dat mensen aanmoedigt kinderloos te blijven, verbiedt. Overtredingen hiervan kunnen leiden tot boetes die oplopen tot vijf miljoen roebel (omgerekend 44.00 euro).
Een strengere focus op traditionele waarden
De recente wetswijzigingen passen in een bredere conservatieve koers van Rusland, die verder werd aangescherpt na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Poetin heeft herhaaldelijk traditionele waarden gepromoot als tegenwicht voor wat hij beschrijft als de “liberale decadentie” van het Westen.
Een belangrijk thema in dit beleid is het bevorderen van gezinsuitbreiding. Met Ruslands krimpende bevolking, moedigde Poetin vorig jaar vrouwen aan om tot acht kinderen te krijgen. Tegelijkertijd werd een verbod op gendertransitieprocedures ingevoerd, en verklaarde het Russische Hooggerechtshof lhbti-activiteiten als “extremistisch”.
Verband met bredere politieke agenda
Het Kremlin positioneert deze wetgeving als onderdeel van een bredere strijd tegen vermeende Westerse pogingen om Ruslands traditionele waarden te ondermijnen. Poetin heeft het Westen vaak beschuldigd van het verspreiden van “satanische ideologieën” en het doelbewust verzwakken van Rusland door middel van culturele en sociale invloed.
Critici wijzen erop dat deze wetten minder te maken hebben met gezinswaarden en meer met de verdere marginalisering van lhbti--gemeenschappen en andere minderheden. Het beperken van adopties wordt gezien als een symbolische daad die inspeelt op nationalistische en conservatieve sentimenten binnen Rusland.
Repressie en internationale reacties
De nieuwe maatregelen komen te midden van een bredere repressie tegen journalisten, activisten en politieke tegenstanders in Rusland. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is de druk op onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties aanzienlijk toegenomen. Honderden ngo's en individuen zijn bestempeld als “buitenlandse agenten”, wat leidt tot intensievere overheidscontrole.
Internationale reacties op het Russische beleid variëren van bezorgdheid tot harde kritiek. Mensenrechtenorganisaties noemen de nieuwe wetten een aanval op fundamentele vrijheden en wijzen erop dat kinderen het grootste slachtoffer zijn van de geopolitieke ambities. Tegelijkertijd roept het verbod vragen op over hoe Rusland internationale adopties in de toekomst wil reguleren.