NOS verspreidt nepnieuws over Italiaanse migratiewet: zo zit het écht
Het NOS Journaal verspreidde vorige week in het achtuurjournaal opvallend veel onjuiste informatie over het Italiaanse regeringsbeleid. Zo beweert de NOS deze keer dat kinderen van buitenlandse ouders in Italië moeilijker genaturaliseerd kunnen worden. Maar de regels omtrent naturalisatie blijken in Italië niet wezenlijk anders te zijn dan in Nederland. Ook de identiteit van alle interviewgasten blijken niet te kloppen. Factchecker Lars Brugman ging op onderzoek uit en komt tot een lange lijst onjuistheden.
De huidige naturalisatiewetgeving in Italië bestaat al tientallen jaren, sinds 1992. Maar het NOS Jeugdjournaal beweerde vorige maand precies het tegenovergestelde. In een nieuwsitem werd gemeld dat de regering Meloni de wet recent heeft doorgevoerd. Vorige week nam het achtuurjournaal van de NOS dit nieuwitem over, hoewel ditmaal werd weggelaten dat de wet nieuw zou zijn. Desondanks blijkt er veel nog niet te kloppen aan de NOS-berichtgeving over de Italiaanse naturasatiewetgeving, schrijft factchecker Lars Brugman op X. Hij woont als Nederlander in Italië.
Het #NOSJournaal opende niet met de betoging tegen Jodenhaat voor de #Stopera (wel later in het Journaal), maar met het sociale mediaverbod voor Australische kinderen (-16). Ook was er een item over #Italië, waarin geen onderscheid tussen legale en illegale migratie werd gemaakt. pic.twitter.com/3dQrgPV9I5
— Een blik op de NOS (commentaar op de NOS) (@eenblikopdenos) November 28, 2024
Allereerst klopt de hoofdboodschap niet, schrijft Brugman. Minderjarigen kunnen wél voor hun achttiende een Italiaans paspoort krijgen, want zij naturaliseren automatisch mee wanneer hun ouders een Italiaans staatsburger worden. Deze regel geldt voor de gehele Europese Unie, niet alleen voor Nederland. Daarnaast pleit een kritisch referendum, waar NOS melding van maakt, niet ervoor om de wet te 'veranderen', maar alleen om de wachttijd in te perken van tien naar vijf jaar. De naam van de initiatiefneemster wordt verkeerd gespeld in de NOS-balk: 'Ionica' in plaats van het oorspronkelijke 'Ionita'.
De NOS beweert dat niet-Italiaanse jongeren "van verblijfsvergunning naar verblijfsvergunning" leven. Maar dit is 'onzin', schrijft Brugman: 'De ouders mogen na 10 jaar een verzoek om naturalisatie doen. Een minderjarige is dan dus maximaal 10 jaar oud, en mogelijk veel jonger.' Daarnaast stelt de NOS dat Italië "strenge naturalisatiewetgeving" heeft, terwijl dit dezelfde wetgeving was die Duitsland tot dit voorjaar ook had. Ook beweert de NOS dat een miljoen jongeren in deze situatie zitten, terwijl het in feite om een half miljoen gaat.
Tot slot blijkt de identiteit van de belangrijkste interviewgast niet te kloppen. In het nieuwsitem wordt een jonge basketballer geïnterviewd, die wordt gepresenteerd als de 17-jarige Miracolo, geboren en getogen in Italië. Maar in werkelijkheid blijkt de jongeman Miracle Ifaluyi te heten en is hij bijna 21 jaar oud. Ook twijfelt Brugman of de jongeman echt in Italië is geboren, gezien zijn 'slechte Italiaanse accent'.
Het is niet de eerste keer de Nederlandse media onjuist feiten verspreidt over het Italiaanse regeringsbeleid. Begin augustus beweerde EenVandaag dat premier Meloni een wet tegen homostellen zou hebben uitgevaardigd. Hierdoor zouden niet-biologische lesbische moeders van de geboorteakte worden geschrapt, aldus het NPO-programma. Maar dit bleek niet te kloppen: het ging om een wet die al in 1975 was ingevoerd. Een ziekenhuis in Udine bevestigde later aan factchecker aan Lars Brugman dat kinderen van lesbische moeders hier gewoon medische zorg krijgen, in tegenstelling tot wat EenVandaag beweerde.