Wolf verliest 'strikt beschermde' status: een zege voor boeren?
De wolf heeft zijn status van ‘strikt beschermd’ verloren. Tijdens een belangrijke vergadering van de Conventie van Bern, waar vijftig landen zich verenigen voor natuurbehoud, werd besloten de status te verlagen naar ‘beschermd’. Dit betekent dat het voortaan eenvoudiger wordt om het dier te beheren, maar het proces om dit besluit daadwerkelijk te implementeren is nog verre van voltooid.
Het besluit om de beschermde status van de wolf aan te passen werd met een tweederdemeerderheid aangenomen. Het voorstel kwam vanuit de Europese Unie en werd versneld behandeld na een incident waarbij een wolf de pony van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, doodde. Het dossier staat al jaren hoog op de agenda vanwege meldingen van boeren over schade aan vee en toenemende wolvenaanvallen.
Hoewel het besluit een belangrijke stap is, blijft de wolf voorlopig in Nederland onder strenge bescherming. Er volgt een bezwaarperiode van drie maanden waarin verdragslanden het besluit kunnen aanvechten. Zelfs daarna moet de Europese Commissie een formeel voorstel indienen, waar lidstaten en het Europees Parlement over moeten beslissen. Pas daarna kan Nederland de nationale wetgeving aanpassen, waarbij de provincies verantwoordelijk worden voor de uitvoering.
Het besluit heeft voor uiteenlopende reacties gezorgd. Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) toont zich tevreden: “Dit is een hoopvolle eerste stap. Nederland krijgt zo meer vrijheid om in te grijpen bij incidenten en aanvallen te voorkomen.”
BBB-leider Caroline van der Plas sluit zich hierbij aan. 'Eindelijk regeert het gezonde verstand. We hoeven niet alle wolven af te schieten, maar de huidige situatie is onhoudbaar met de groeiende wolvenpopulatie.'
Wolf niet langer 'strikt beschermd' na EU-voorstel. Eindelijk regeert het gezonde verstand. BBB wil niet alle wolven afschieten, maar we zien in Nederland wel dat de situatie onhoudbaar aan het worden is met de groeiende wolvenpopulatie. https://t.co/ry8hbMBS7K via @telegraaf
— Caroline van der Plas (@lientje1967) December 3, 2024