Zuid-Holland bereikt limiet op stroomnet: grootverbruikers naar wachtlijst
Het elektriciteitsnet in Zuid-Holland heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Voor woningen en kleine bedrijven blijven aansluitingen beschikbaar, maar grootverbruikers worden vanaf nu op een wachtlijst geplaatst. Dit besluit, aangekondigd door netbeheerders TenneT, Stedin en Liander, markeert een nieuw hoofdstuk in de landelijke problematiek van netcongestie.
Zuid-Holland heeft langer dan andere provincies netcongestie weten te vermijden door eerdere uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Maar nu kleurt ook deze drukbevolkte regio rood en oranje op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland. Alleen in gebieden zoals Alblasserdam, de tuinbouwregio Westland en de Maasvlakte is nog beperkte ruimte beschikbaar.
“Het net is de afgelopen jaren volgelopen en heeft nu zijn maximale capaciteit bereikt. En dus moeten we de pauzeknop indrukken,” vertelt Frank Westhoek van TenneT, beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, bij het AD. Deze capaciteitsproblemen treffen vooral grootverbruikers, zoals scholen, ziekenhuizen, supermarkten en grote bedrijven.
Voor grootverbruikers met een cruciale maatschappelijke functie, zoals ziekenhuizen en scholen, geldt een uitzonderingspositie. Zij krijgen op last van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorrang zodra er weer ruimte op het net ontstaat. Dit kan echter jaren duren, omdat grote uitbreidingen van het stroomnet naar schatting een decennium vergen.
Om het bestaande net efficiënter te benutten, vragen de netbeheerders grootverbruikers én huishoudens om hun stroomverbruik tijdens piekmomenten te verminderen. Dit betreft vooral de vroege ochtend en de avonduren tussen 16.00 en 21.00 uur.
Door vraag te verschuiven naar daluren en beter gebruik te maken van flexibele opslagtechnieken, hopen de netbeheerders de druk op het netwerk te verlichten. Maar experts wijzen erop dat deze maatregelen slechts tijdelijke verlichting bieden en dat grootschalige investeringen onvermijdelijk zijn.
Langetermijnoplossingen en investeringen
Netbeheerders investeren miljarden in de uitbreiding van het elektriciteitsnet om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit proces wordt versneld door de toenemende elektrificatie van de samenleving, zoals de opkomst van elektrische voertuigen, warmtepompen en zonne-energie. Zuid-Holland is geen uitzondering, en grootschalige projecten staan op de planning.
“De groeiende afhankelijkheid van elektriciteit benadrukt de noodzaak van een robuuster stroomnet,” besluit Westhoek bij het AD. “Het huidige systeem is niet ontworpen om de enorme pieken in vraag aan te kunnen.”